
Sinteza fracțiunii PAS în Parlament: Într-un an cu provocări, am reușit să devenim mai puternici ca țară
Anul 2024 a fost unul cu provocări, din care însă am ieșit mai puternici ca țară și mai pregătiți să mergem pe drumul european ales de noi. Am făcut, în continuare, pași foarte concreți în această direcție, pentru a arăta cetățenilor, dar și partenerilor europeni, că Republica Moldova se pregătește conștiincios să adere la Uniunea Europeană. În Parlament, fracțiunea PAS a început efectiv procesul de declanșare a referendumului republican constituțional, prin votarea unui proiect de hotărâre în acest sens, iar la 20 octombrie 2024, cetățenii țării au ieșit la vot și au spus, într-o voce, că își doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Tot în acest an, în Parlament, am continuat să votăm proiecte prin care să poată fi oferit ajutor direct cetățenilor, proiecte care să contribuie la dezvoltarea infrastructurii țării, la sprijinirea mediului de afaceri, la combaterea corupției.
Prin proiectele de lege și acordurile de grant votate, am reușit să îmbunătățim în continuare condițiile de viață în localități, să ne construim, la propriu, o țară care să se poată alinia standardelor europene. Am ajuns la peste 800 de km de rețele de apeduct și 180 de km de rețele canalizare construite în toată țara, la 435 de km de iluminat stradal, la 100 de școli și grădinițe, 55 de case de cultură - renovate și 66 de parcuri/ terenuri sportive/de joacă - construite/reabilitate.
Am continuat investițiile în sistemul medical: avem acum 166 de mii de metri pătrați reparați în spitalele din țară, 11 secții de Anestezie și Terapie Intensivă reparate capital, 12 tomografe computerizate, 40 de stații de producere a oxigenului medical și 75 de ultrasonografe repartizate în țară. Prin programul „Farmacie în Satul Tău” au fost deja deschise primele 50 de farmacii în sate. De asemenea, în 2024, a fost dublată indemnizația unică oferită medicilor, farmaciștilor și specialiștilor cu studii superioare de licență în domeniul medical, care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății.
Prin programul 373, am ajuns la 3,5 miliarde de lei investiți în mediul de afaceri, ceea ce înseamnă 460 de antreprenori care au putut accesa credite avantajoase și peste 1300 de noi locuri de muncă create. Am ajuns să votăm deja al VII-lea pachet de reducere a birocrației pentru mediul de afaceri și am continuat să digitalizăm serviciile publice, măsuri care au economisit antreprenorilor circa 3 miliarde de lei.
Prin programul Prima Casă PLUS, am ajuns deja la 1300 de familii care și-au cumpărat propriile locuințe. Anul 2024 a fost și primul an în care indemnizația unică la nașterea copilului a ajuns să fie la nivelul unor state europene - 20 de mii de lei, iar din 2025 aceasta este de 21350 de lei. De asemenea, am oferit pentru prima dată o indemnizație lunară pentru părinții care vor să-și transfere copiii din școli foarte mici în școli mai mari, unde vor avea oportunități de studii calitative.
În agricultură, am votat crearea camerelor agricole, care să reprezinte interesele fermierilor și să simplifice dialogul cu autoritățile. De asemenea, am instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din 2024. Pentru a reduce risipa alimentară, am încurajat prin lege agenții economici să doneze alimente organizațiilor caritabile și băncilor de alimente.
Am votat importante modificări la Codul educației, printre care și încadrarea învățământului artistic în sistemul general de educație, introducerea unui profil general de studiu pe lângă cel real și umanist, interzicerea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor de studiu. De asemenea, am introdus amenzi pentru persoanele care vor ofensa sau jigni onoarea cadrelor didactice.
Am instituit Fondul național al culturii - un nou mecanism de susținere financiară a programelor și proiectelor culturale și editoriale. De asemenea, am votat și crearea Fondului de subvenționare în domeniul mass-media, care va contribui la dezvoltarea pluralismului mediatic, sprijinirea proiectelor culturale, educaționale și de alfabetizare media etc.
Pentru cetățenii noștri din diasporă, am votat mult așteptatul proiect-pilot al votului prin corespondență: moldovenii din SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda vor putea vota prin corespondență. De asemenea, am votat un acord cu Letonia pentru ca moldovenii stabiliți acolo să poată beneficia de pensii, și am ratificat acordul cu Spania pentru recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.
În justiție, am votat un proiect care să înăsprească sancțiunile pentru corupere electorală: alegătorii care vor pretinde sau accepta bani pentru a favoriza un anumit candidat electoral riscă amenzi de până la 37 de mii de lei. Am modificat Legea insolvabilității astfel, ca cetățenii să fie printre primii care să își poată întoarce banii pentru bilete de la companiile avia care au dat faliment. De asemenea, am inclus Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.
Pentru mediul înconjurător, am adoptat un nou Cod silvic, în care se regăsesc practici europene de gestionare durabilă a pădurilor. Am votat și un nou Cod al subsolului și o nouă Lege a vânătorii și a protecției fondului cinegetic național.
Nu în ultimul rând, am votat Bugetul pentru anul 2025, una din cele mai importante noutăți fiind majorarea cu 15% a salariilor întregului personal din sistemul educațional și a întregului personal medical angajat în sistemul de Asigurare Medicală.
Pentru anul 2025, ne propunem să avem o agendă la fel de ambițioasă, atât cu măsuri concrete de ajutor pentru cetățeni, cât și pentru parcursul nostru european.