• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Consilierii PAS împotriva vânzării unui hectar de pădure pentru construcții

  April 22,2024

  Fracțiunea PAS din CMC a susținut un briefing de presă cu referire la un spațiu verde, pe care Primăria Chișinău vrea să-l vândă pentru construcții. Acest teren, de pe bd. Dacia, nu trebuie să fie vândut la licitație, ci să fie amenajată o zonă verde pentru Chișinău.

  „Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect care prevede scoaterea la licitație a unui teren, care chiar dacă are statut de teren construibil, avem de facto o pădure. Așa cum am zis anterior la comisia de specialitate, că nu susținem astfel de proiecte, pe care le considerăm dăunătoare pentru orașul Chișinău. 

  În condițiile în care nu avem o strategie adoptată de Consiliul Municipal Chișinău, dar nici un Plan Urbanistic General actualizat. Noi venim cu un proiect de decizie, prin care cerem atribuirea statutului de spațiu verde a terenului, și îl vom propune pe ordinea de zi CMC.” a spus Anetta Dabija, consilieră municipală PAS. 

  „Este vorba de un teren, cu suprafața de aproape 1 hectar, de pe bd. Dacia, adjudecat la licitație. Noi considerăm că prin astfel de decizii, Primăria prejudiciază bugetul și dezvoltarea orașului Chișinău. 

  Colega mea Anetta Dabija, împreună cu Victor Chironda de la Platforma DA, sunt în proces de elaborare a unui proiect de decizie, ca acel lot de teren, care este adjudecat pentru construcții, 1 hectar, cu cod urbanistic R6, de pe bd. Dacia.


  Noi considerăm că acest teren trebuie să fie un spațiu verde.” a adăugat Zinaida Popa, Președinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Extras din nota informativă: „În scopul asigurării unei bune gestionări a spațiilor verzi din municipiul Chișinău, neadmiterea afectării și micșorării acestora, având în vedere existența de facto pe terenul cu nr. cadastral 0100120823 din bd. Dacia a unei zone verzi cu funcții recreative și de protecție ecologică și fonică a clădirilor locative din preajmă, în scopul păstrării zonei verzi dintre blocurile de locuit și stradă și amenajării scuarului, în temeiul art. 10 din Legea 591/1999 „Cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale în Republica Moldova”, art. 14 (2) lit. b) – e), art. 19 (4) și art. 75 (al.4) 6) din Legea:436/206 „Privind administrația publică local㔑, art. 6 din Legea nr. 136/2016 „Privind statutul municipiului Chișinău”, având în vedere decizia CMC nr.6/10 din 18.07.2017 „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind delimitarea, gestionarea și protejarea spațiilor verzi din municipiul Chișinău”, Consiliul Municipal Chișinău DECIDE:

  1. Se transferă din domeniul privat în domeniul public de interes local lotul de pământ cu numărul cadastral 0100120823 din bd. Dacia.
  2. Se stabilește statutul de spațiu verde (pădure – parc) terenului cu numărul cadastral 0100120823 din bd. Dacia.
  3. Se pune în sarcina Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” luarea la evidență a terenului cu numărul cadastral 0100120823 din bd. Dacia în calitate de spațiu verde și efectuarea lucrărilor necesare de amenajare și întreținere a arborilor. 
  4. Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va opera modificările în documentația cadastrală.
  5. Primarul General al municipiului Chișinău va asigura controlul îndeplinirii prevederilor prezentei decizii.”

  Fracțiunea PAS din CMC va veni cu mai multe detalii despre această inițiativă pe parcursul avizării și includerii pe ordinea de zi a următoarei ședințe. Îndemnăm consilierii municipali din toate fracțiunile să dea dovadă de maturitate și să voteze pentru salvarea acestui spațiu verde din Chișinău. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.