• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Veceu de 18 m2 la preț de un apartament - achiziții la Primăria Chișinău

  March 21,2024

  Astăzi, Diana Roșca, consilieră municipală PAS, a susținut o conferință de presă despre neregulile depistate în licitațiile a 10 veceuri, de către Primăria Chișinău, la preț de aproape două ori mai mare decât prețul de piață. 

  Este vorba de achiziția unor veceuri publice care au fost instalate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în mai multe spații publice din Chișinău. Neregulile identificate sunt chiar de la începutul licitației. 

  „Problema este că DGLCA a alocat 3 milioane, fără TVA, pentru această licitație. Agentul economic a oferit prețul de 2 milioane 990 mii lei pentru 8 veceuri. Dar, la etapa de predare-primire a lucrărilor avem alt preț: 5 milioane 804 mii lei, cu TVA inclus. Asta înseamnă că suma achitată de Primăria Chișinău a crescut cu aproape 3 milioane de lei. 

  Iată unde au fost instalate aceste veceuri:

  1. Grădina publica „Alunelu” 1 – wc
  2. Parcul „La Izvor” 2 – wc-uri
  3. Parcul „Valea Trandafirilor” – 3 – wc-uri
  4. Parcul la Rîșcani, – 2 – wc-uri
  5. Scuarul Sarmizegetusa – 1 – wc
  6. Piața Decebal – 1 – wc

  Noi am dorit să verificăm care sunt costurile reale pe piață pentru aceste veceuri modulare. Aceste prețuri sunt pentru anul 2024, care deja sunt mai scumpe decât în anii 2020. Și, surpriză, prețul pentru un veceu similar este de 20 mii de euro, adică circa 360 mii lei cu tot cu TVA. 

  Prețul total al veceului instalat în parcul „Alunelul”, care are mărimea de 18 m2 a fost de peste 30 mii euro, ceea ce este echivalentul pentru prețul unui apartament cu o cameră în municipiul Chișinău.” a spus Diana Roșca, consilieră municipală PAS.

  Alt exemplu, despre o altă licitație din anul 2020, pentru 2 WC-uri, unul în scuarul „Sarmizegetusa” și altul la Piața Decebal, unde același agent economic este câștigător, care a fost selectat la licitație pentru oferta cu cel mai mic preț. Pentru WC-ul din scuarul „Sarmizegetusa” au propus prețul de 474 mii de lei, iar la recepționarea lucrărilor, a costat 576 mii lei. Pentru cel din Piața Decebal, prețul propus la licitație a fost în valoare de 490 mii lei, iar la recepție prețul a crescut la 610 mii lei. 

  „Întrebarea este de ce plătim cu 100 mii de lei mai mult?

  Solicităm Primarului Ion Ceban și șefului Direcției Generale Locativ-comunale, Ion Burdiumov, să explice cetățenilor de ce au plătit de aproape două ori mai mult pentru aceste lucrări. Care sunt motivele pe care le vor invoca aceștia? Or, banii oamenilor trebuie să fie cheltuiți corect, iar lucrările din Chișinău să fie plătite la prețuri reale, și nu de două ori mai mari. 

  Fracțiunea PAS, va depune un denunț la organele de drept pentru a investiga și a trage la răspundere persoanele responsabile de aceste ilegalități. Totodată, vom solicita să fie efectuat un audit financiar la Direcția generală locativ-comunală și amenajare din Chișinău.” a concluzionat Diana Roșca, consilieră municipală PAS. 

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.