• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Lucrări de mântuială în instituțiile de învățământ din Chișinău

  March 14,2024

  Astăzi, consilierii municipali PAS, Sergiu Stoian, Lilia Scutar și Ecaterina Fărâmă au susținut o conferință de presă despre problemele din domeniul educației din municipiul Chișinău și cum primarul Ion Ceban în campania electorală a promis că va aloca bani pentru reparația unor instituții de învățământ, dar după ce a devenit primar, a făcut lucrări de mântuială.

  Consilierii PAS au dat ca exemplu 3 instituții de învățământ din Chișinău, despre care Ion Ceban s-a lăudat, inclusiv public, că le va aloca resurse financiare din bugetul municipal pentru reparații, dar în realitate nu a făcut acest lucru. 

  La Liceul Iulia Hașdeu a început construcția unei anexe la blocul de studii și a unei cantine, dar a fost ridicată doar carcasa, iar lucrările au fost stopate. La Liceul Waldorf, administrația liceului a identificat finanțare externă, primarul Ion Ceban a fost în vizită și le-a promis că le va mai aloca bani pentru construcția a 2 etaje, însă nici până astăzi lucrările nu au fost finalizate din cauza întârzierilor transferurilor din partea Primăriei Chișinău. La Liceul Gheorghe Asachi, care împlinește 160 de ani, situația este la fel, le-a promis finanțare, dar acest lucru nu a avut loc. 

  Sergiu Stoian, vicepreședintele Fracțiunii PAS din CMC

  „Ceea ce noi urmărim, este că au început câteva lucrări și acelea sunt de mântuială. Problema în toate cazurile este că banii au fost planificați, au fost aprobați și alocați de CMC, dar lucrările nu au fost achitate integral, deci antreprenorii care au participat la licitații, care au fost contractați – au stopat lucrările pe motiv ca nu sunt plătiți de Primăria Chișinău. Nu mai puțin important este că o mare parte din aceste finanțări au fost împrumutate de la bănci comerciale și costurile lor în timp se vor dubla.” a spus Sergiu Stoian, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

  Lilia Scutar, consilieră municipală PAS

  „Am primit o mulțime de mesaje și demersuri de la administrația instituțiilor de învățământ, plângeri din partea părinților, demers de la lucrătorii de la Direcția educație, tineret și sport din sectorul Buiucani, și din partea altor angajați care lucrează în alte agenții municipale.

  Toate lucrările inițiate de primarul Ion Ceban în instituțiile de învățământ din Chișinău sunt de mântuială și PR politic. Pe Ion Ceban nu-l preocupă că a pornit construcția unei anexe a blocului de studiu la LT „Iulia Hașdeu”,  iar 60% din bani  nu au fost  alocați și cei 460 de elevi din clasele primare, zilnic merg câte 800 de metri pe jos  la cantina socială „Bucuria-El” indiferent de condițiile climaterice.

  Primăria cică a alocat în anul 2022 suma de 7000,0 mii lei, suma totală a proiectului constituie 64772,4 mii lei., Contract de antrepriză nr.145 din 10.10.2022, SRL GISENA.

  Deși ne apropiem de termenul de dare în exploatare a anexei și cantinei, am fost la fața locului și am văzut că este construită doar carcasa, iar lucrările nu vor fi finalizate degrabă.” a spus Lilia Scutar, consilieră municipală PAS.

  O situație similară este și la liceul Waldorf, unde administrația liceului a identificat finanțare externă din Germania în valoare de circa 11 mln lei pentru construcția unor etaje suplimentare și reparația unei anexe la blocul de studii. Primarul Chișinău s-a lăudat că va aloca 4 mln lei pentru lucrările de extindere, însă abia la începutul acestei săptămâni au început să fie făcute plăți parțiale, astfel creând probleme în continuarea lucrărilor de reparație. 

  Cu alte cuvinte, Ceban în stilul său caracteristic și-a atribuit meritele altora și în loc să ajute la edificarea blocului, s-a apucat de lucrări de mântuială.

  Ecaterina Fărâmă, consilieră municipală PAS

  „Un exemplu similar de neglijență din partea Primăriei Capitalei față de unul din cele mai vechi licee din Chișinău, este vorba de liceul Gheorghe Asachi, care mâine are aniversarea de 160 de ani de la fondare și 142 de ani de activitate și se află într-o clădire istorică din centrul istoric al capitalei. 

  Ion Ceban spunea că blocul vechi al liceului Gheorghe Asachi va fi supus unei reparații capitale în cadrul unui proiect de restaurare în valoare de peste 70 de milioane de lei, și că acest proiect va fi posibil datorită colaborării între  Pretura sectorului Centru și sectorul 1 al municipiului București din România. Ne spunea că a fost aprobat și un proiect de decizie în Consiliul Municipal Chișinău pentru a fi implementat acest proiect.

  În decembrie 2019 a fost organizată chiar și o licitație deschisă. Valoarea estimativă a lucrărilor era de 48,8 milioane de lei. Dar, totul a rămas la nivel de promisiuni electorale și de PR politic.

  La liceul Gheorghe Asachi, copiii continuă să activeze într-un bloca care se ruinează, geamurile sunt acoperite cu peliculă pentru a opri vântul, tavanul este cu risc de prăbușire, sunt fisuri în pereți, iar clădire este în stare de-a dreptul rușinoasă, și asta în centrul istoric al municipiului Chișinău.” a spus Ecaterina Fărâmă, consilieră municipală PAS.

  Lucrările de mântuială făcute de Ion Ceban în domeniul educației se întâmplă din cauza lipsei de prioritizare a banilor publici și a corupției din cadrul Primăriei Chișinău.

  „Fracțiunea PAS din consiliul municipal Chișinău cheamă Primarul  Ion Ceban și viceprimarul pe educație la ședințele consiliului municipal și să raporteze din ce motive s-a ajuns într-o astfel de situație gravă în domeniul educației din Chișinău și de ce nu au fost finalizate lucrările în instituțiile de învățământ. 

  Înțelegem că Ion Ceban este mai mult preocupat de PR politic și promisiuni deșarte, însă cetățenii au nevoie mai mult decât de lucrări de mântuială. Or, dacă spunem că investim în educație, atunci acest lucru să fie făcut calitativ, iar banii publici să fie utilizați responsabil.” a concluzionat Sergiu Stoian, vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.