• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Ion Ceban a contractat ILEGAL credite în sumă de 735 mln lei

  March 7,2024

  Astăzi, Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC a susținut un briefing de presă despre cele 5 credite în sumă de 735 milioane de lei, luate ilegal de către Ion Ceban în perioada 2021-2023.

  „Ion Ceban știe să administreze doar prin fraudă, manipulare și minciună și asta ne demonstrează acțiunile lui cu privire la gestionarea orașului. Doar în ultimele luni am sesizat de nenumărate ori organele de drept pentru elucidarea încălcărilor făcute de primarul de Chișinău.

  Cunoașteți cu toții că primarul în primul său mandat s-a împrumutat cu 1,5 miliarde lei, și respectiv îndatorarea Chișinăului a crescut de la 10% din veniturile proprii în 2019, la 25% în 2024. Mai simplu spus că astăzi trebuie să întoarcem o pătrime din veniturile proprii pe credite. O pătrime din venituri nu o investim în infrastructură, dar în împrumuturi.

  Conform legii 419 din 2006, cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat şi recreditarea de stat, art. 46, primăria trebuie să obțină avizul ministerului finanțelor, iar Consiliul Municipal Chișinău să adopte decizia prin care să autorizeze contractarea datoriei/acordarea garanției pentru împrumut. Aceasta trebuie să includă următoarele elemente: suma principală, rata dobânzii, instrumentul datoriei, perioada de rambursare, scopul pentru care se contractează datoria/se acordă garanția pentru împrumuturi, alte plăți aferente.

  Ion Ceban a luat credite ilegale în perioada 2021-2023:

  Toate aceste credite au fost contractate ilegal! Ele nu respectă legea 419, art. 46. Nici unul din aceste credite nu are la bază decizia CMC, adică consilierii nu au votat aceste credite și nimeni nu a fost informat despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare etc. Toate acestea au apărut post-factum după creditarea lor. La momentul contractării băncile au fost duse în eroare și li s-a prezentat doar decizia cu privire la aprobarea bugetului a anului corespunzător, dar care nu poate înlocui o decizie a consiliului cu privire la împrumuturi.

  Imaginați-vă că cineva își cumpără o casă în credit folosind actele de identitate ale altcuiva, fără permisiunea acestuia. Exact așa, Ion Ceban a contractat credite în sumă de 735 milioane de lei în numele orașului Chișinău, folosind „actele” municipiului – decizia cu privire la aprobarea bugetului – dar fără acordul explicit al „proprietarului”, adică al Consiliului Municipal Chișinău. Această acțiune a indus în eroare instituțiile financiare și privează cetățenii din Chișinău de o administrare transparentă și legală a banilor publici.

  Constatăm că din totalul creditelor contractate de Ion Ceban în sumă de 1,5 miliarde de lei, jumătate au fost luate ilegal.” a spus Zinaida Popa, președinta fracțiunii PAS din CMC.

  Fracțiunea PAS va depune un denunț la CNA și Procuratura Generală și va solicita investigarea legalității contractării creditelor în valoare de 735 milioane de lei, luate de către Ion Ceban în perioada 2021-2023.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  PAS a elaborat un buget alternativ pentru Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
   Denunț la PG: 735 milioane de lei - credite ilegale luate de Ion Ceban
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.