• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă

  Viziunea lui Lilian Carp pentru un Chișinău mai sigur în trafic și fără ambuteiaje

  October 27,2023

  Astăzi, Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al Municipiului Chișinău a susținut o conferință de presă despre provocările majore de trafic și infrastructură din municipiul Chișinău, și, a prezentat viziunea sa și a echipei PAS pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană și confortul vieții locuitorilor din capitală. 

  Toate încercările Primăriei – partid de a interveni haotic în soluționarea acestei probleme, s-au terminat cu un eșec. Locuitorii orașului spun că dacă Primăria nu ar fi creat conflicte artificiale și ar fi colaborat cu toate autoritățile în interesul oamenilor, lucrurile ar fi arătat astăzi diferit. Minciunile, orgoliile personale, isteria și victimizarea nu rezolvă problemele locuitorilor din Chișinău. În schimbul acestor show-uri nouă ne trebuie astăzi dialog, conlucrare, interes și responsabilitate pentru confortul locuitorilor din Chișinău. 

  „Odată cu dezvoltarea haotică a fondului locativ, pe ambele maluri ale Bâcului s-a mărit numărul de locuitori, cu aproape 100 de mii și, implicit, alte câteva mii de autoturisme folosesc acum aceleași căi de acces dintre aceste sectoare, care au rămas , la fel ca și numărul de unități de transport public, insuficiente.

  Pentru fluidizarea traficului și ușurarea accesului dintr-un sector în altul, este nevoie de construcția a încă unui pod peste râul Bâc și, desigur, reabilitarea și regândirea soluțiilor de trafic în cazul podurilor deja existente (podul de la Ismail și cel de la Circ). 

  De asemenea, un șir de soluții pentru alte zone. Construcția străzii de legătură Albișoara – Mesager. Elaborarea și finalizarea unui program pe 4 ani de reabilitare a arterelor cheie ale orașului, de la etapa de planificare bugetară și proiectare mult mai eficientă, până la realizarea acestor proiecte. 

  Dezvoltarea pasajelor sub și supraterane (Gradina Botanica/Dacia, Ismail și Ștefan cel Mare, Tutun-CTC, Cercul de la Topaz) și finalizarea centurii orașului.” a spus Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al municipiului Chișinău. 

  Chișinăul trebuie să se transforme într-un oraș modern și confortabil, unde fiecare locuitor să beneficieze de transport public care circulă la timp și străzi sigure. Este important ca soluțiile echipei PAS să fie implementate într-un mod transparent și responsabil, având ca prioritate confortul oamenilor. 

  „Vom aduce mai multă siguranță în trafic amenajând treceri pietonale denivelate, insulițe de refugiu, îngustări de benzi și piste intersectoriale pentru bicicliști. Aceste soluții vor reduce ambuteiajele, vor calma traficul și vor reduce numărul mare de accidente rutiere.

  În paralel cu aceste proiecte vom regândi și vom reevalua rutele de transport public, inclusiv dezvoltând  2 rute de transport intersectoriale pentru cicliști. Dar, cel mai important, pentru a încuraja utilizarea transportului public, care trebuie să fie confortabil, curat, cu tichetare electronică – este necesară achiziționarea a încă 300 de unități de transport public, cu toate dotările de confort pentru oameni și crearea, în sfârșit, a unei singure instituții publice, care să gestioneze tot transportul public din Municipiul Chișinău.

  Problemele majore au nevoie de soluții majore. Evident că o să vă întrebați de unde bani pentru aceste proiecte? Din bugetul local, cheltuiți cinstit, transparent și cu cap și din investiții și finanțări externe, fără licitații dubioase și implementare amatoricească. Chișinăul a fost în ultimii ani o zonă de incertitudine politică, pe care partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au ocolit-o, pentru că nu aveau încredere – cameleonii politici și mincinoșii nu se bucură de popularitate nicăieri. 

  Atunci când Capitala țării noastre va deveni și ea una europeană, nu doar declarativ, nu doar în poze retușate de pe dronă, dar la nivel de atitudine și asumare, deschiderea partenerilor de dezvoltare va fi în egală măsură îndreptată spre Municipiul Chișinău, așa cum astăzi este îndreptată spre alte localități din țară. Așa vom reuși să pornim proiecte majore de infrastructură care să rezolve o sumedenie de probleme acute și urgente.” a adăugat Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de Primar General al municipiului Chișinău. 

  Articole similare
  Comunicate CMC
  Reacție la acționarea în judecată de către Ion Ceban pentru distribuirea ziarelor PAS Chișinău
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Pilotarea votului prin corespondență
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Reacția președintei fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, la minciunile lui Ceban
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.