• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Noua lege privind protecția animalelor - un pas spre normalitate și siguranță

  June 23,2023

  Astăzi, Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar general al Municipiului Chișinău și Iulia Dascălu, deputată PAS, au susținut o conferință de presă, în care au prezentat proiectul de Lege privind protecția animalelor, realizat în colaborare cu societatea civilă și reprezentanții autorităților de stat responsabile. 

  „Ne-am propus să creăm un cadru juridic privind protecția animalelor împotriva tratării cu cruzime, provocării durerii, suferinței, precum și asigurarea bunăstării și tratamentului uman față de animalele cu și fără stăpân. Proiectul prevede crearea unui sistem informațional de identificare, de înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Acest lucru ne va ajuta să știm care este numărul exact de animale pe care le dețin proprietarii și totodată să fie înregistrate inclusiv animalele fără de stăpân. 

  Acest proiect de lege va preveni abandonarea necontrolată a animalelor, reducând numărul animalelor fără de stăpân. De asemenea, acest cadru legislativ va stimula crearea de noi adăposturi decente și va impulsiona toate părțile interesate să organizeze campanii de informare privind tratarea umană și responsabilă a animalelor, dar și adopția acestora. Timp de 30 de ani, nici o guvernare nici măcar nu a intenționat să adopte o lege privind protecția animalelor. Astăzi, guvernarea noastră vrea să facă acest lucru, să avem un cadru legal și în sfârșit să punem capăt problemelor legate de animalele cu și fără stăpân”, a subliniat Iulia Dascălu, deputată PAS. 

  Iulia Dascălu, deputată PAS

  Această lege propune înființarea unui serviciu specializat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu responsabilități directe în elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân. 

  Cu implementarea acestui proiect, abandonul necontrolat al animalelor va putea fi prevenit, iar populația de animale fără stăpân va fi gestionată eficient prin crearea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a animalelor de companie și a proprietarilor lor.

  Lilian Carp, candidat PAS la funcția de primar general al mun. Chișinău

  „Din păcate, din cauza că Administrațiile Publice Locale, inclusiv cea din Chișinău, din câte vedem, nu este în stare să respecte regulamentele locale, dar și angajamentele față de cetățeni, am fost nevoiți să intervenim printr-un instrument legal, care să ne permită să implementăm un plan de acțiuni bine gândit, cu responsabilități și mecanisme clare.

  Acest proiect de lege bine pus la punct ne va permite să gestionăm sistemic și în mod eficient această situație tristă și periculoasă. Să implementăm programe de adopție, să monitorizăm respectarea principiilor de capturare, sterilizare și reintegrare, așa cum fac oamenii normali, garantând în același timp sentimentul de siguranță pentru cetățeni”, a menționat Lilian Carp, candidatul PAS la funcția de primar general al Municipiului Chișinău.

  Problema câinilor fără adăpost este o realitate tristă. O realitate cu care se întâlnesc zilnic locuitorii orașului, care nu se simt în siguranță, dar și o realitate a activiștilor și voluntarilor care luptă pentru un tratament decent față de animale. După votarea acestui proiect de lege, el va intra în vigoare peste 12 luni, timp în care instituțiile vizate vor fi obligate să-și aducă actele normative în concordanță cu legea.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Primăria Chișinău ratează 9 milioane de euro pentru că Ion Ceban este incompetent și nu a elaborat bugetul municipal la timp
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Nisporeni și-a ales echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Orhei și-a votat echipa de conducere
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.