• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  PAS a depus denunț la PG cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare

  November 30,2022

  Astăzi, fracțiunea PAS din CMC a depus un demers la Procuratura Generală cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare din Chișinău. 

  „Pe parcursul ultimelor săptămâni am urmărit cu toții epopeea despre Apă-Canal Chișinău. Am văzut ieșirile agresive ale lui Ion Ceban, atunci când reprezentanții ANRE, demonstrau prin calcule că majorarea tarifului cu 74% pentru apă și canalizare nu este justificată. 

  Ceban zice că în Chișinău e cel mai mic preț din toate orașele europene. Vrem să îl întrebăm pe Primar: În orașele europene tot au datorii de peste jumătate de miliard de lei pentru proiecte care nu au fost administrate corect? Acolo curg țevile sparte câte 2 săptămâni și nu se intervine, respectiv se creează pierderi de milioane de lei? Acolo la fel angajații lucrează fără un program de evidență contabilă, așa cum e la Apă Canal? 

  Decizia de majorarea a tarifului, propusă de Ion Ceban și votată de consilierii municipali PSRM și alți acoliți, este una ilegală. Proiectul are avizul negativ al Comisiei pentru buget, economie și finanțe a CMC. Dar, cel mai important, proiectul nu are avizul ANRE, ceea ce contravine alin. 6, art. 35 din legea 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.” a spus Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC. 

  „Suma mijloacelor bănești vor fi încasate ilegal de către Apă-Canal de la locuitorii municipiului Chișinău.

  Amintim tuturor consilierilor municipali care au votat această decizie ilegală că fiecare consilier poartă răspundere juridică, conform legislaţiei în vigoare, pentru propria activitate desfăşurată în exercitarea mandatului.

  Astăzi, depunem acest demers la Procuratura Generală prin care solicităm următoarele: 

  1. Înregistrarea prezentului denunț despre comiterea infracțiunii în Registrul nr. 1 de evidență a infracțiunilor și examinarea faptelor descrise conform art. 274 CPP.
  2. Atragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate care încălcând legislația au adoptat decizia prin care au dispus încasarea ilegală de la persoanele fizice și juridice din municipiul Chișinău a tarifelor majorate  nejustificat la serviciul public de alimentare cu apă potabilă de canalizare și de epurare.” a adăugat Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS. 

  „Apă Canal nu are capacitate să gestioneze și să citească corect datele ca mai apoi să vină la ANRE și să justifice consumul său. Suplimentar vreau să adaug că din numărul total de consum avem aproximativ 30% pierderi de apă, ceea ce contravine metodologiei de la ANRE și respectiv ei nu vor să includă asta în tarif.

  Conform legislației până în anul 2021 trebuiau fi luate la balanță toate rețele construite, ceea ce nu a avut loc. Respectiv la balanță acum sunt doar circa până la 2000 de km de țevi, restul sunt în aer și cheltuielile nu pot fi justificate. 

  În acest context, cerem acum și la propunerile la bugetul pentru anul 2023 să fie alocate cel puțin 150 mln pentru modernizarea și înlocuirea țevilor. 

  În paralel cerem să fie finalizată cât de curând posibil luarea la balantă a tuturor țevilor existente.” a concluzionat Zinaida Popa, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC. 

  Fracțiunea PAS din CMC va depune în continuare toate eforturile necesare ca locuitorii municipiului Chișinău să aibă parte de un tarif legal și corect pentru serviciile de apă și canalizare.

  Articole similare
  Comunicate CMC & Comunicate de presă & Declarații de presă
  Chișinăul nu va fi deconectat de la apă potabilă
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Siguranța pietonilor trebuie să fie o prioritate pentru Primăria Chișinău
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Ion Ceban a dus la faliment Apă-Canal și amenință că va deconecta apa
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.