• Partidul Acțiune și Solidaritate

  • Acțiuni

    PAS la Raport. Igor Grosu: „În primul an am reușit să îndeplinim cea mai mare parte a promisiunilor făcute în fața oamenilor”

    July 11,2022

    PAS a lansat campania PAS la Raport, pentru a informa cetățenii despre acțiunile și realizărie întreprinse într-un an de guvernare. Într-o conferință de presă, susținută în fața Parlamentului, președintele PAS, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut totalul primului an de guvernare și a venit cu un raport în fața cetățenilor.

    Dragi moldoveni,

    Suntem astăzi aici, în fața Parlamentului, pentru a vă prezenta o dare de seamă. Pentru a vă spune ce am făcut 1 an și ce planificăm să facem în continuare. Oricât de grea ar fi acum situația, noi facem ce am promis. PAS își îndeplinește angajamentele făcute în fața cetățenilor.

    Noi ținem minte ce am promis. Și știm că și cetățenii țin minte. Știm că pe 11 iulie 2021 cetățenii ne-au acordat încrederea pentru ca noi să muncim pentru îmbunătățirea vieții moldovenilor. Victoria de anul trecut a fost victoria cetățenilor care pun preț pe cinste, muncă, dreptate. O victorie ce a însemnat pentru PAS o responsabilitate enormă. Pentru că noi credem în promisiunile pe care le facem. Și știam cât este de lucru într-o țară furată zeci de ani, cu instituții slăbite și cu atâția oameni plecați. Aveam în față multe lucruri complicate de rezolvat. 

    Și, stând aici astăzi, îmi aduc aminte cum, tot în fața Parlamentului, acum 5 ani, ceream lucruri ce ne par azi simple. Ceream să putem protesta fără să fim hărțuiți, ceream să nu fie închisă gura oamenilor cu dosare penale, ceream să fie respectată legea, să nu fie furate alegeri, să nu fie furate afaceri, să nu fie furat bugetul și împărțit prin buzunarele celor puțini. 

    Lucruri simple și firești – și atunci, și astăzi. Moldovenii le-au obținut. Împreună le-am obținut. Obținând aceste lucruri de bază ne putem apuca de treabă și rezolva lucruri complicate. 

    Mi-aduc aminte că acum 5-6 ani, era pace. Nu era nici Covid, nici război, nici criză mondială de creștere a prețurilor. Guvernul, Parlamentul și Președintele de atunci nu aveau în față situații excepționale. 

    În acele timpuri liniștite, pensia a fost mărită cu doar 250 lei. Atât s-a putut.   

    PAS – în doar câteva luni – într-un an plin de greutăți – a crescut pensia minimă cu peste 800 de lei, de la 1188 la 2000 de lei,  Am făcut cum am promis. Pe lângă asta am făcut o indexare de 14%, adică încă o creștere de 300 de lei. Un lucru complicat. Dar l-am făcut.

    Guvernările anterioare au crescut alocațiile pentru persoanele cu dizabilități cu doar 200 de lei în 3 ani. PAS, în ciuda tuturor greutăților economice, a majorat alocațiile pentru persoanele cu dizabilități cu aproape 1000 de lei în 10 luni.

    Cu certitudine, veniturile și ajutoarele pentru oameni trebuie și mai mult de majorat. 

    Tot acum ceva timp, pe vremea guvernărilor precedente, s-au adunat salarii neplătite la muncitorii de la Calea Ferată de mai bine de jumătate de an, iar întreprinderea era dusă spre faliment. Toți dădeau din umeri și căutau scuze. Noi n-am căutat scuze și am rezolvat problema. Am achitat toate datoriile și am majorat cu 89% salariile, de la 4050 la 7654 de lei.

    Mi-aduc aminte cum ani la rând, nu pe timp de război, nici pe timp de criză mondială la gaz, ci în situație de normalitate, hoții se plimbau mândri cu mașini scumpe prin țară și ne învățau cum să trăim. Acum îi vedem fugind și ascunzându-se, iar pe unii cu procese de judecată în desfășurare. 

    Mai este de lucru? Cu siguranță. Mai este mult de lucru! Însă putem rezolva lucruri complicate tocmai pentru că le avem îndeplinite pe cele simple. Datorită moldovenilor și credinței lor în libertate, în omenie și în vrednicie. 

    Și sunt convins că aceste virtuți ale neamului nostru ne vor ajuta să obținem și lucrurile complicate. Să construim o Moldovă cu adevărat europeană, în care oamenii să nu trăiască de la salariu la salariu, facturile să nu fie o discuție atât de dureroasă pentru familii, iar bunicii să se poată odihni cu demnitate alături de nepoți – nu prin internet, ci alături. 

    Știm cât de greu este în acest an. Vorbim cu pensionarii, agricultorii, mamele tinere, cu medicii, profesorii, cu elevii și studenții. Dificultățile diferă la toți, însă speranța e aceeași – că se vor termina aceste crize care par fără de sfârșit și că ne vom putea concentra toate resursele și eforturile pentru a face mai bună viața de zi cu zi a oamenilor. Și pentru a trăi acasă ca în Uniunea Europeană.

    Oameni buni, în doar un an, am făcut un pas istoric pentru a intra în familia europeană – am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Aceasta înseamnă că țara noastră are șansa reală să facă parte din cea mai dezvoltată și pașnică uniune. Această realizare nu este doar o speranță frumoasă, este un proces concret prin care Republica Moldova va obține ajutor pentru modernizarea țării noastre. Știm cu toții cum se trăiește în Uniunea Europeană. Acolo vrem să ajungem și noi. Primii pași pe această cale au fost făcuți.

    N-am venit astăzi în fața dvs ca să ne lăudăm. Suntem aici ca să raportăm. Să spunem ce am promis și ce am făcut. Am promis că vom susține pensionarii, familiile cu copii, persoanele nevoiașe, agricultorii. Am făcut acest lucru!

    Am venit cu ajutoare semnificative. Am plătit din bugetul de stat o parte din factura la gaz primită de cetățeni. Am alocat compensații la gaze naturale și resurse energetice pentru 1 milion de gospodării. Am ajutat fiecare familie în medie cu câte 3500 de lei iarna aceasta. Este prima dată când statul vine cu ajutoare așa de mari.

    Am promis că vom majora Fondul de subvenționare în agricultură. Am făcut ce am promis!

    Chiar dacă banii anul acesta au fost direcționați ca să ajutăm la plata facturilor, la mărirea pensiilor și alte ajutoare sociale, am găsit bani suplimentari și am majorat cu 60% (de la 1,1 la 1,75 mlrd. de lei) Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. 

    Am mărit cu 40% numărul de medicamente compensate, care se oferă gratuit cetățenilor. Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când se actualizează Lista Medicamentelor Esențiale. Iar oamenii cheltuie mai puțini bani pe medicamente.

    Am obținut pentru transportatorii noștri libertate de a circula în UE fără autorizații de transport rutier și dublarea cantităților la anumite produse moldovenești care vor fi exportate în UE fără taxe.

    Mai sunt multe de făcut. 

    Să continuăm lucrul pentru a face dreptate și ordine în Republica Moldova. Să avansăm pe reforma justiției, așa încât în sistemul de justiție să intre doar buni profesioniști care pun legea în capul mesei.  

    În luna mai am pornit evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor, pentru a curăța sistemul de cei care încă îi mai protejează pe corupți. Am votat legi importante care permit să-i aducem în fața justiției pe cei care au furat ani la rând și să întoarcem la stat tot ce au furat. Astfel, vor putea fi confiscate bunurile obținute ilegal, iar banii vor putea fi întorși în bugetul statului, chiar dacă cei vinovați au reușit să fugă din țară. Vrem ca lucrurile să se întâmple mai repede, însă „mai repede” nu înseamnă întotdeauna „mai bine”. Corupții atât și așteaptă, ca noi să ne pierdem răbdarea, să începem a face greșeli, căci ei doar așa pot scăpa. Să faci ordine unde a rămas haos e lucru complicat. Însă nu ne vom abate din drum. 

    Am început lupta împotriva schemelor. Am stopat achiziții ilegale și am redus costurile la mai multe servicii publice. Treptat, facem ordine la vamă și oprim contrabanda, iar veniturile la fisc sunt în continuare în creștere. Curățăm instituțiile statului de funcționari corupți și simplificăm procesele. 

    Au fost numiți oameni integri la Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului, pentru ca aceste instituții să înceapă să lucreze în serviciul public, nu în serviciul cuiva. Am numit un nou șef la Centrul Național Anticorupție, la Serviciul de Informații și Securitate, la Consiliul Concurenței și în multe alte instituții.

    Am discutat cu toți partenerii internaționali ca să găsim bani să ajutăm cetățenii. Și asta vom face mai departe. Vom finanța proiecte mari în satele moldovenești. Vom pregăti și în acest an un mecanism de compensare a facturilor. Vom veni cu sprijin pentru oamenii de afaceri de la nivel local, vom atrage investitori de calitate care să deschidă locuri de muncă bine plătite pentru moldoveni. Cei care fac locuri de muncă trebuie ajutați, nu hărțuiți ca înainte. Tocmai de aceea, am înlocuit amenzile cu avertizările, iar încălcările fiscale de până la 5 mii de lei admise de antreprenori nu vor mai fi sancționate cu amenzi. Este o protecție suplimentară pentru antreprenorii mici împotriva posibilelor abuzuri ale unor inspectori.

    Am pornit un proces complex ca să scăpăm de hârțoage și procese birocratice greoaie – am votat cel mai revoluționar pachet de digitalizare. Adică mai puține hârtii și mai puține drumuri făcute de oameni când vor să-și rezolve problemele. În curând, rândurile pe care le fac agenții economici la ASP, Fisc, Vamă sau alte instituții vor deveni istorie. Până la votarea acestei legi în Moldova nu era posibil să îți deschizi o afacere online. Acum în Moldova sunt antreprenori care și-au deschis o afacere 100% online.

    Am anulat „secretul offshore”. Acum orice entitate fondată de companii offshore nu-și poate ascunde beneficiarii efectivi, aceștia fiind afișați în sursele deschise. O măsură importantă pentru prevenirea corupției, spălării banilor și evaziunii fiscale.

    Una din priorităţile guvernării noastre este asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Vrem ca moldovenii să plătească cât mai puțin pentru gaz și energie electrică și vrem să nu fim dependenți de un singur furnizor. Fiind independenți energetic, gazul nu va mai putea fi niciodată folosit ca instrument de presiune politică.

    Timp de 30 de ani, nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării noastre, de aceea am ajuns în situația din acest an. În ultimele luni lucrurile au început să fie schimbate. De exemplu, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să aibă stocuri de gaze naturale pentru cel puțin 2 luni de iarnă. Am finalizat gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău. Republica Moldova a fost inclusă în rețeaua de energie electrică a Europei. Este un subiect foarte complicat, însă pentru prima dată deciziile se iau în interes național, nu pentru interese străine.

    Am venit cu schimbări importante pentru zilieri, astfel încât persoanele care muncesc cu ziua nu își mai pierd statutul de șomer, munca lor va fi luată în calcul la plata pensiei, iar perioada în care zilierii pot face activități pentru același beneficiar a fost extinsă de la 90 la 120 de zile.

    Am anulat datoriile enorme ale zecilor de mii de oameni care dețineau gospodării țărănești inactive, acestea fiind scoase din registrele autorităților publice locale.

    Am redus controalele și birocrația pentru crescători casnici de animale. Crescătorii casnici își vor putea vinde mai ușor produsele în piețele agricole, târguri și iarmaroace.

    A fost votată legea privind combaterea dezinformării. Instituțiile media pot fi sancționate în cazul în care dezinformează cu o amendă de la 70.000 de lei la 100.000 de lei. De ce acest lucru este important? Pentru că PAS pune preț pe libertatea presei, dar pune preț și pe informarea corectă a cetățenilor. Moldovenii nu mai trebuie să fie mințiți cu televizorul. 

    Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, a fost reparată capital Secția Obstetrică nr.1 a Institutului Mamei și Copilului (IMC).

    Multe lucruri au fost făcute pentru prima dată. După mulți ani de așteptare din partea cetățenilor.

    Și urmează să facem încă multe lucruri complicate. Mai ales că ne aflăm într-o perioadă complicată. O pandemie care a durat prea mult, prețuri care au crescut peste tot în lume și peste puterile noastre de plată și, cel mai grav, războiul din Ucraina. Un război inuman pornit de Federatia Rusă care distruge vieți și familii. 

    Războiul ne reîntoarce la importanța lucrurilor simple – pacea, libertatea, șansa unei vieți frumoase. Doar dacă ne asigurăm că sunt îndeplinite aceste lucruri simple și sfinte, avem șansa să îndeplinim și lucruri mai complicate. 

    Din păcate, lucrurile grave care se întâmplă acum nu țin cont de dorința noastră. S-au abătut asupra noastră toate odată. Însă nu ne-au oprit din drumul nostru. Dimpotrivă, ne-au întărit, ne-au învățat lecții importante. Ne-au unit. 

    În fața greutăților ne-am unit. Și a aflat o lume întreagă despre moldoveni. Că suntem un neam ce sare la nevoie și ajută din puținul pe care-l are, ce nu întoarce spatele la vremuri grele. Suntem un neam de europeni care vrea să revină acasă.

    Am văzut cine ne sunt prietenii și unde ne este viitorul.

    Și vă promit că vom face tot ce depinde de noi pentru a fi membri egali în Uniunea Europeană. Vă promit că vom continua să facem lucrurile așa încât moldovenii să trăiască mai bine și să aibă încredere în țara lor. Iar noi facem ce promitem. Oricât de complicat ar fi”.

    Articole similare
    Acțiuni & Comunicate de presă
    Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
    Vezi mai mult
    Acțiuni & În rusă & Пресс-релизы
    Проект PAS: возмещение НДС предпринимателям Гагаузской автономии будет производиться из бюджета АТО
    Vezi mai mult
    Acțiuni & Comunicate de presă
    Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
    Vezi mai mult
    Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.