• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Proiect PAS: Plafonarea comisioanelor bancare la plățile cu cardul 

  June 3,2022

  Comisioanele bancare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii vor fi plafonate la maxim 0.5%, sau 5 lei (oricare valoare este mai mică). Deputatul PAS Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege în acest sens. Inițiativa vine în contextul mai multor măsuri promovate de PAS pentru a înălbi gradual economia țării. 

  La moment, pentru o plată cu cardul e perceput un comision de 2-3%, fapt care descurajează efortul de a promova plățile cashless și reprezintă o problemă în primul rând pentru afacerile mici și mijlocii. 

  Deputatul PAS Dumitru Alaiba: „Potrivit unor estimări, în Republica Moldova, 50% din economie este neoficială. Acest fapt nu este doar o problemă pentru fiscalitate, ci indică faptul că relația dintre stat și jumătate din economie practic lipsește. Acest fapt complică transmisiunea politicilor fiscale, economice, monetare, dar și duce la lipsa de încasări masive la bugetul de stat – bani care ar putea fi folosiți la creșterea pensiilor și salariilor, la acordarea subvențiilor pentru antreprenori, la investiții. 

  Principalul facilitator al economiei subterane este numerarul (banii cash). O economie transparentă, curată este o economie cu cât mai puțin cash. De aceea, una din metodele de înălbire graduală a economiei este promovarea plăților fără numerar”. 

  Conform datelor BNM, doar în ultimii 4 ani (2017- 2021) valoarea tranzacțiilor cu cardurile bancare a crescut de 4 ori – de la 8.8 mlrd la 32 mlrd, fără însă a fi ajustate și comisioanele. 

  Potrivit autorilor inițiativei, această măsură va ajuta IMM-urile să economisească sume considerabile de bani pe care să îi utilizeze în dezvoltarea afacerilor lor. 

  De asemenea, această facilitate, combinată cu alte inițiative pe care le promovează fracțiunea PAS, va crea noi oportunități de dezvoltare a micilor afaceri, magazine online, servicii de livrare, etc.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Prevenim spălarea banilor: Un grup de deputați PAS vor veni cu măsuri pentru protecția financiară a țării
  Vezi mai mult
  Acțiuni
  PAS la Raport: Ce am reușit să facem într-un an de guvernare
  Vezi mai mult
  Acțiuni
  PAS la Raport. Igor Grosu: „În primul an am reușit să îndeplinim cea mai mare parte a promisiunilor făcute în fața oamenilor”
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.