• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Primăria Chișinău nu mai vrea să gestioneze problema animalelor fără adăpost

  April 20,2022

  Astăzi, vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa a susținut o conferință de presă cu privire la un proiect de decizie problematic, care va fi propus spre votare mâine, 21 aprilie, la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Proiectul presupune crearea unei noi întreprinderi pentru gestionarea câinilor fără adăpost. 

  „La momentul actual, în Chișinău avem un Regulamentul privind capturarea, transportarea, evidența și îngrijirea câinilor și pisicilor fără supraveghere și fără stăpân din mun. Chișinău, este Secția control și protecția animalelor de pe lângă direcția locativ-comunală și Î.M. Autosalubritate care are Necropola și e responsabilă de câinii fără stăpân și procesul de capturare și întreținere al lor. 

  La data de 23 decembrie a fost constituită comisia cu privire la identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemei animalelor cu și fără stăpân din mun. Chișinău. 

  Au avut loc 3 ședințe ale acesteia și ea s-a încheiat fără sa aibă vreun rezultat palpabil. De fapt, această comisie după părerea mea a fost un fake, fiindcă nu a fost una lucrativă și nu a urmărit scopul de a găsi soluții eficiente și s-a constituit pentru a îndeplini mofturile cuiva, din start se știa ce vor ei, vor o altă întreprindere care să mulgă bugetul municipal fără o evidență clară a acestuia și le-au trebuit ceva cum ar fi comisia pentru a-și îndeplini acest moft, în frunte cu Ruslan Verbițchi.

  S-a constat că nimeni în primăria mun. Chișinău nu dorește să se preocupe și să gestioneze problema animalelor în mun. Chișinău și s-a creat impresia că cea mai oportună soluție ar fi înființarea unei alte întreprinderi municipale care se va ocupa de animale, atât, nimic mai mult. 

  Fără o analiză detaliată a situației existente, fără identificarea problemelor de facto existente la moment, fără a-i pedepsi pe cei care sunt responsabili și nu își îndeplinesc atribuțiile funcționale, fără a lichida neregularitățile existente despre care ne vorbesc ultimile rapoarte ANSA, atât din 2020, cât și 2021, fără justificarea cheltuielilor în valoare de circa aproape 2 mln de lei de către Î.M. Autosalubritate conform prescripției Inspecției financiare din ianuarie anul curent.” a spus Zinaida Popa.

  În decembrie 2021, ANSA a desfășurat un control la adăpostul pentru animalele fără stăpân, gestionat de Autosalubritate și au fost constatate aproape 20 de încălcări grave a normelor legale, sanitare și morale.

  Începând de la faptul că Necropola nu dispune de un veterinar, necropola a activat în lipsa autorizației sanitar-veterinare, animalele vii și cadavrele se transportă cu aceeași unitate de transport și la fel nu dispune de autorizație sanitar-veterinară, circa 500 de câini adăpostiți la Necropolă nu sunt supravegheați de specialiști veterinari, ceea ce încalcă prevederile legale, volierele și spațiile de întreținere nu corespund cerințelor stipulate în decizia CMC din 2019, toate astea, până la lipsa de evidență a tuturor datelor necesare pentru întreținere. 

  Inspecția financiară a efectuat un control la Î.M. Autosalubritate  și a depistat mai multe încălcări privind nerespectarea prevederilor actelor normative în vigoare, respectiv:

  1. Au fost suportate cheltuieli neîntemeiate în sumă de 957,5 mii lei, deja avem aproape un milion de lei nejustificat și folosit pe placul nu știu cui. Adică, s-a amenajat o suprafață de aproape 1000 de m2 cu instalarea volierelor. Dar iarăși în stilul lui Ion Ceban. Noi facem ceva, ce vrem noi, dar cât și unde cheltuim, nu-i treaba voastră.
  2.  Au fost admise cheltuieli neregulamentare în sumă de 3566,1 mii lei, prin faptul că nu au fost respectat regulamentul în vigoare, iar animalele au fost capturate fără ordine de capturare și eliberare a câinilor. 
  3. A fost decontată neregulamentar benzina în cantitate de 964,7 litri, în valoare de 12,6 mii lei.
  4. Totodată au fost stabilite încălcări procedurale și deficiențe ale managementului financiar-contabil.   

  „Vorbind despre toate aceste nereguli și încălcări, se dorește o nouă întreprindere?! Cine dă garanții sau ne asigură că în această întreprindere va fi altfel desfășurată activitatea decât la Î.M. Autosalubritate?! Cine?

  Apare și o altă întrebare? Cine va asigura strategia, politicile, dar și controlul eficienței banului public privind capturarea, sterilizarea și întreținerea animalelor fără adăpost în mun. Chișinău, în condițiile în care nu va fi nici o entitate a primăriei care se va ocupa de această întrebare? Vă aduc aminte că Î.M. este asemeni unui SRL, diferența e că SRL-ul urmărește să câștige bani și să eficientizeze cheltuielile, ÎM din ceea ce vedem noi urmărește să beneficieze de cât mai mulți bani din buget, fără mare responsabilizare. 

  În condițiile în care în anul 2021 au dispărut și murit 500 de câini, nu se oferă accesul la GPS ca să fie clar parcursurile mașinilor de capturare, Autosalubritate eliberează câini în suburbii fără analiza impactului, sunt animale sterilizate care nasc, lipsesc autorizațiile necesare pentru desfășurarea activităților și multe altele.” a adăugat Zinaida Popa.

  Fracțiunea PAS din CMC solicită următoarele:

  1. Prelungirea desfășurării comisiei cu inițierea unor vizite a membrilor grupului în orașele care au succes în ceea ce privește subiectul animalelor. 
  2. Desfășurarea întâlnirilor constructiv fără tentă politică.
  3. Identificarea și analiza problemei în detaliu, ci nu superficial. Studierea tuturor încălcărilor, inclusiv a petițiilor, care sunt cerințele de bază etc.
  4. Identificarea soluțiilor optime și doar apoi prezentarea raportului și a recomandărilor în consiliul municipal.

  „Reiterez că nu putem să admitem crearea unei noi întreprinderi municipale, în condițiile în care majoritatea absolută a întreprinderilor municipale sunt entități ineficiente, care înregistrează pierderi de milioane de lei anual. Este o iresponsabilitate. Recomandăm ca primarul mai întâi să facă ordine la Autosalubritate și Regia Transport electric după care să se apuce să facă întreprinderi municipale pentru administrarea situației maidanezilor.” a concluzionat vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa. 

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.