Procedurile de înmatriculare a mijloacelor de transport vor deveni mai simple și mai puțin birocratice. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament de mai mulți deputați din fracțiunea PAS.
Principalele prevederi:
Deputata PAS Larisa Novac: „La moment, procedura de înmatriculare este una anevoioasă și necesită prezentarea documentelor pe suport de hârtie, în special a dovezii de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor și raportul inspecției tehnice periodice. În condițiile în care la nivel național funcționează platforma Mconnect în care aceste date sunt disponibile în format electronic, apare necesitatea de a exclude dovezile pe suport de hârtie”.
Deputatul PAS Viorel Barda: „Cadrul legal actual prevede că automobilele se înmatriculează doar dacă corespund condițiilor de a se deplasa pe drumurile publice.
Prin achitarea taxei pentru folosirea drumurilor, cetățeanul confirmă că va circula, va folosi drumurile publice, iar inspecția tehnică periodică atestă că starea tehnică a mașinii nu prezintă pericol pentru participanții la trafic.
Astfel, este mai corect ca taxa pentru folosirea drumurilor să fie verificată în cadrul inspecției tehnice, deoarece inspecția tehnică certifică și permite autovehiculelor să circule pe drumurile naționale”.
O altă problemă la moment este dubla impunere cu taxă a aceluiași mijloc de transport.
„Potrivit Codul Fiscal, în cazul înstrăinării autovehiculului pentru care taxa pe perioada fiscală curentă a fost achitată, noul posesor nu achită taxa, iar fostului posesor nu i se restituie taxa achitată.
Însă, există cazuri când, la înregistrarea vehiculului, noul posesor trebuie să prezinte confirmarea achitării taxei pentru folosirea drumurilor pentru anul în curs, chiar dacă aceasta a fost achitată de posesorul precedent.
Noul posesor este în drept să solicite restituirea din buget a plății în plus de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Astfel, se lasă pe seama cetățeanului atât dubla impozitare, cât și recuperarea banilor.
Prin amendarea Codului fiscal vom elimina practicile de dublă impunere cu taxă a aceluiași mijloc de transport pentru cetățeni. Totodată, vom eficientiza activitatea angajaților de la ghișeele instituțiilor publice, în cazul nostru din cadrul SFS”, a explicat deputatul PAS Sergiu Lazarencu.
Potrivit deputatei PAS Ana Oglindă, în situația actuală în care fiecare al doilea cetățean din țara noastră este posesor de mijloc de transport, timpul pierdut la ghișeele instituțiilor publice nu mai este o normalitate. Proiectul de lege vine să remedieze acest lucru.
În Republica Moldova anual la Subdiviziunile Agenției Servicii Publice se adresează peste 40 de mii de cetățeni care solicită înmatricularea mijlocului de transport.