• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Prejudicii de circa 850 de milioane de lei, în urma ilegalităților în exploatarea substanțelor minerale utile: Deputatele PAS Ina Coșeru și Mariana Cușnir au prezentat constatările Comisiei de anchetă 

  February 15,2022

  Acțiunile ilegale în procesul de exploatare a substanțelor minerale utile au adus la prejudicii în valoare de circa 850 de milioane de lei. Prejudiciul reparat este de doar 1,2 milioane lei sau 0,14 % din suma totală, potrivit rezultatelor Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului.

  Constatările au fost prezentate de către deputatele PAS Ina Coșeru, președinta Comisiei de anchetă și Mariana Cușnir, membră a Comisiei. 

  Deși s-a stabilit că prin acțiunile ilegale au fost aduse prejudicii în sumă totală de circa 850 de milioane lei, nimeni nu a fost atras la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunilor legate de gestionarea frauduloasă a resurselor minerale utile.

  Cele mai frecvente încălcări depistate:

  -Extragerea neautorizată a substanțelor minerale din extravilanul localităţilor, precum şi lipsa de reacție din partea autorităților publice în adoptarea măsurilor pentru contracararea acestor fenomene negative;

  -Valorificarea substanțelor minerale utile de către agenții economici cu încălcarea prevederilor contractelor de folosință a subsolului, perimetrului minier, planurilor de execuție, exploatare, recultivare, etc.; 

  -Desfășurarea activității de exploatare minieră pe terenurile cu destinație agricolă, în lipsa excluderii temporare a acestora din circuitul agricol și fără achitarea despăgubirilor corespunzătoare de producție agricolă;

  -Neexecutarea obligației privind recultivarea sectoarelor de teren degradate de lucrări miniere, ca rezultat solului şi mediului înconjurător cauzându-se prejudicii în proporţii considerabile.

  Pe parcursul anilor 2018-2021 au fost întocmite procese-verbale contravenționale și aplicate amenzi în sumă totală de 202250 lei.

  În perioada anilor 2011-2020 s-a dispus pornirea a 55 de cauze penale. În privința a 8 cauze, urmărirea penală a fost finalizată cu remiterea acestora spre examinare instanțelor de judecată.

  Inspectoratul pentru Protecția Mediului a înaintat în instanța de judecată doar 3 acțiuni civile pentru recuperarea sumei de 4,2 milioane lei.

  „Cei care au capturat statul Republica Moldova și l-au transformat în stat oligarhic, nu doar au admis, dar au fost părtași și participanți activi la distorsionarea cadrului normativ, inclusiv în domeniul exploatării resurselor minerale utile”, a declarat Ina Coșeru. 

  Totuși, deputata a menționat că sunt și agenți economici care respectă cu strictețe Legea și au un proces de administrare modern a procesului de exploatare a resurselor minerale utile. 

  Prin modificarea codului subsolului, în anul 2017, au fost excluse un șir de competențe ale instituțiilor statului de intervenție în cazul încălcării legislației în acest domeniu. Inspectoratul pentru Protecția Mediului poate aplica ușor amendă pentru o persoană fizică care arde în ogradă frunzele, însă nu are nici o pârghie de a sancționa hoții care fură zeci și chiar sute de milioane de lei din resursele statului. 

  Deputata PAS Mariana Cușnir: „Sunt încă foarte multe fapte neilucidate. Urmează să clarificăm câți foști miniștri, demnitari cu putere de decizie au intrat în posesia unor cariere. 

  Vrem să transmitem un mesaj foarte clar celor care încasează venituri nejustificate și încalcă cadrul legal. Această situație nu va mai fi tolerată. Urmează să modificăm cadrul normativ și să facem ordine în acest domeniu. Resursa naturală este resursa statului, a tuturor cetățenilor, în egală măsură. Ea trebuie utilizată legal, rațional”. 

  Comisia de anchetă va continua monitorizarea relațiilor privind exploatarea resurselor minerale utile și va elabora un raport final și va veni cu recomandări.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & În rusă & Пресс-релизы
  Проект PAS: возмещение НДС предпринимателям Гагаузской автономии будет производиться из бюджета АТО
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.