În această săptămâna, la Chișinău, va avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României. Vor fi semnate o serie de acorduri și protocoale de colaborare de importanță strategică, printre care: Acordul privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro; Anularea tarifelor de roaming între cele două țări; Acordul privind construirea unui pod peste Prut, la Ungheni.
Tot în această săptămână, se va desfășura și o ședință comună a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României.
Agenda vizitei de lucru include o întrevedere bilaterală a Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, Laura-Iuliana Scântei. De asemenea, Speakerul se va întâlni cu vicepreședintele Senatului Parlamentului României, Robert-Marius Cazanciuc.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că România urmează să ofere țării noastre un grant în valoare de 100 milioane de Euro.
„Proiectele spre care vor merge banii, urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare. Eu vă pot spune acum care este intenția noastră pentru acești bani. În primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit de Guvern acum câteva luni.
Aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor exista fonduri mult mai mari pe care primariile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor”, a declarat Natalia Gavrilița.
Printre deciziile care vor fi luate sunt și cele legate de reducerea și eliminarea unor tarife de roaming, ceea ce va economisi pentru cetățenii noștri zeci de milioane de lei pe an. Vor fi semnate acorduri care se vor finaliza cu reparația și construcția de noi poduri, e vorba în special despre podul de la Ungheni, care va impulsiona activitatea economică în vestul țării.
De asemenea, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va avea consultări cu primarii din Republica Moldova pentru a identifica varianta optimă de depunere a dosarelor și atribuire a sumelor de finanțare pentru proiecte în cadrul Fondului de Dezvoltare Regională și Locală.
„Dorința noastră e ca fluxul de proiecte să fie gestionat în mod transparent, fără influența criteriilor politice sau ideologice. Toate localitățile vor avea acces la aceste fonduri pentru că beneficiarii proiectelor sunt sătenii, nu primarii.
Repet – poziția acestui Guvern e ca cea mai mare parte a acestor bani să meargă în dezvoltarea localităților și regiunilor. Cealaltă parte va merge către alte domenii, de menționat în special proiecte culturale, cum ar fi investițiile în Teatrului Național, Sala cu Orgă și alte incinte culturale, proiecte în domeniul mass-media precum și alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale˝, a precizat Natalia Gavrilița.