• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Comunicate de presă

  Proiect PAS: Întreprinderile mici și mijlocii se vor putea împrumuta mai ieftin și mai rapid printr-un nou mecanism - garanțiile de portofoliu

  February 18,2022

  Întreprinderile mici și mijlocii vor avea o nouă modalitate de a garanta împrumuturile și anume garanțiile de portofoliu. Astfel, antreprenorii se vor putea împrumuta de la bănci în condiții mult mai ieftine și mai rapide. Modificările la legislație, care urmează a fi votate în Parlament, au fost prezentate de către deputatul PAS Dumitru Alaiba și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

  Dumitru Alaiba: „La moment, avem un acest cerc vicios în care, un antreprenor care are nevoie de finanțare nu poate să acceseze un produs bancar, un credit sau împrumut, din motiv că nu-l poate garanta. Urmare a acestei inovații în legislație, mizăm pe o accelerare a împrumuturilor de către ODIMM, în cazul dat. Republica Moldova are oportunități imense, trebuie doar să ne mișcăm mai rapid pentru a le materializa”. 

  Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a menționat că, în anul 2021, deja am avut o creștere semnificativă a solicitărilor de garanții. „Am eliberat circa 468 de garanții, ceea ce constituie jumătate din toate garanțiile emise de ODIMM de la înființare, circa 10 ani. Aceste 468 de garanții constituie investiții în economia națională în valoare de peste un miliard de lei. Este o sumă impunătoare, dar aceasta creează și o presiune operațională pe ODIMM. Din acest motiv, am decis să facem această modificare în lege, pentru a fi permisă garantarea de portofoliu, care va duce la operaționalizarea mai rapidă a resurselor disponibile la ODIMM, dar și scurtarea timpului de procesare”. 

  Cu această ocazie, ministrul a anunțat o altă noutate pentru întreprinderile mici și mijlocii. În curând va fi eliminat și comisionul de 0,5% aplicat la moment de către ODIMM pentru acordarea unei garanții. Acest fapt va reduce costul de finanțare pe care îl suportă antreprenorii.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Igor Grosu: Alegând un primar PAS, primar european, ne apropiem tot mai mult de aderarea la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.