• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate CMC

  Primăria Chișinău a eliberat cu 82,3% autorizații de construcții mai mult în 2021, fără infrastructură socială

  February 2,2022

  Lipsa locurilor de parcare, ambuteiajele kilometrice, transportul public supraaglomerat, cartiere fără locuri disponibile în grădinițele și școlile din Chișinău. Aceste probleme semnalează o criză a infrastructurii sociale din capitală. 

  Am obosit cu toții de promisiunile deșarte ale primarului Ion Ceban, care ba a promis că va urca pe buldozer și va demola construcțiile ilegale, ba că va institui moratoriu pe eliberarea actelor permisive de construcții în centrul istoric. Cuvântul, nu și-a respectat. 

  Toate aceste promisiuni au rămas la nivel de vorbe goale de la primarul povestitor de fantezii. Mai mult decât atât, recent am aflat cu toții că mâna care semnează toate mușuroaiele din beton din Chișinău, doamna „grado stroiteli” Svetlana Dogotaru a permis construcția unui bloc locativ chiar în Nucleul Istoric al mun. Chișinău. 

  Primarul Ion Ceban iarăși va ieși și va zice că e sabotaj, că sunt pastile special aruncate, însă cifrele prezentate de Biroul Național de Statistică, arată de la sine că numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale din mun. Chișinău în anul 2021 a crescut cu 82,3% față de anul 2020. Adică doar într-un an de mandat, Ion Ceban a emis sute de autorizații fără infrastructură socială precum grădinițe, școli, căi de acces și parcări. Astfel blocând orașul, ca apoi să vină cu acuzații către Guvernare că îl sabotează și îi creează ambuteiaje în capitală. Cât de mult se va agrava situația din Chișinău dacă lucrurile vor continua în această direcție?

  Dacă facem o simplă căutare să vedem câte locuri libere sunt în grădinițele și școlile din capitală, vom descoperi că sunt insuficiente, mai ales în zonele și asta pentru că primarul Ion Ceban, împreună cu așa-zișii experți în arhitectură sunt de fapt killeri urbani, care se gândesc mai degrabă la propriul buzunar decât la confortul locuitorilor din capitală. 

  Oamenii trebuie să cunoască despre faptul că Primăria Municipiului Chișinău eliberează autorizații pe banda rulantă, iar unii consilieri municipali cu interese votează pentru construcția complexelor locative în care nu sunt prevăzute grădinițe, școli, spații verzi, locuri pentru parcare, transport public etc. Apoi la câteva zile după aceste votări în CMC, unii consilieri deja distribuie anunțuri că vând apartamente în complexele locative pentru care au și-au dat acordul ca să fie construite. 

  Fracțiunea PAS din CMC mereu a fost și va fi împotriva construcțiilor iresponsabile care duc la blocarea Chișinăului. Fiecare complex locativ trebuie să prevadă construcția unei infrastructuri elementare, așa încât locatarii să aibă acces la școli, grădinițe, locuri pentru parcare, terenuri de joacă și spații verzi.

  Colegii din Parlament deja lucrează la proiecte de lege cu privire la Codul Urbanismului, care va împiedica ilegalitățile și schemele mafiei imobiliare din Chișinău, din care se hrănește primarul Ion Ceban. 

  Chișinăul trebuie să se dezvolte, iar Primăria să asigure cu infrastructură complexele locative pentru care își dă acordul. Orașul are nevoie de un primar care să gestioneze corect procesele în Chișinău, ci nu interesele proprii, așa cum o face Ion Ceban. 

  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Roman Cojuhari își încheie mandatul de consilier municipal pentru a putea exercita funcția de director APP
  Vezi mai mult
  Comunicate CMC
  Comunicat de presă: „33 de consilieri municipali ar putea fi privați de mandat pe un termen de 8 luni”
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.