• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Proiect PAS privind piața petrolieră: Moratoriu la construcția stațiilor Peco și majorarea amenzilor pentru petroliști

  November 3,2021

  Deputatul PAS Radu Marian a înregistrat astăzi, 3 noiembrie, un proiect de lege care va impulsiona concurența pe piața  de produse petroliere în Republica Moldova. Potrivit deputatului, saltul uriaș al cotațiilor petroliere pe piața internațională se răsfrânge și la prețurile la benzină și motorină din Moldova, iar consumatorii sunt nemulțumiți pe bună dreptate.

  „Chiar dacă nu putem influența cotațiile internaționale, ce putem face este să impulsionăm concurența și eficiența pe piață. Din păcate, mai multe companii petroliere, în special cele mai mari, refuză să concureze sub prețul plafon stabilit de ANRE. Asta chiar dacă există companii mai mici care stabilesc prețuri cu 30-40 de bani mai puțin decât prețul maxim”, a explicat deputatul PAS. 

  Proiectul vine cu 4 măsuri:

  1.     Introducerea unui moratoriu de 6 luni asupra construcțiilor stațiilor petroliere

  Numărul excesiv de mare de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă. Republica Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație din Europa (după Grecia și Letonia), iar volumul de carburanți comercializat per stație este de câteva ori mai mic decât în țările din regiune. În orașe și în special în Chișinău, avem benzinării la fiecare pas, iar asta nu are niciun sens din punct de vedere economic. Moratoriul se va aplica pe 6 luni, iar între timp autoritățile vor stabili criterii mult mai stricte de construcție a acestor stații.

  2.     Eliminarea taxei fixe pentru licenţa privind importul şi comercializarea cu ridicata de 260 mii lei anual

  Această taxă a fost introdusă ca o barieră de intrare pe piață pentru importatorii mai mici și astfel, reprezintă un obstacol pentru concurență liberă pe piață. În schimbul acestei sume fixe, se propune introducerea unei taxe de import de 10 lei per tonă. Eliminarea acestei taxe fixe va reprezenta un pas important spre apariția mai multor importatori.

  3.     Majorarea de până la 10 ori a amenzilor aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu.

  În acest moment, amenzile aplicate companiilor sunt de la 3 mii până la maxim 15 mii lei, o sumă simbolică în comparație cu veniturile de sute de milioane de lei pe care le înregistrează multe din aceste companii, dar și în comparație cu potențialele prejudicii pe care le poate aduce încălcarea regulilor de joc. Majorarea amenzilor va duce la responsabilizarea operatorilor de pe piață.

  4.     Interzicerea revânzării angro

  În 2017, Parlamentul a votat un amendament al deputatului Andronachi, care a permis oricărui participant de pe piață să achiziționeze pe teritoriul ţării produse petroliere pentru a le vinde. Companiile mari și-au consolidat puterea, odată ce pot vinde angro carburanți altor concurenți de pe piață, iar mulți importatori mici au dispărut. 

  În acest răstimp, numărul titularilor de licență a scăzut cu 40%, de la 37 importatori în 2018, la doar 22 în 2020. 

  Prin această prevedere, se propune revenirea la formularea legii din 2018, astfel încât vânzarea angro să se facă doar către consumatorilor finali. Ca să fie clar –  agricultorii, companiile de transport, întreprinderile etc., vor putea în continuare achiziționa produse angro, în cazul în care vor fi consumatori finali ai produselor petroliere. Reintroducerea interdicției revânzării angro ar stimula mai multe companii petroliere să importe carburanți din surse alternativă și astfel să creeze un mediu concurențial mai dinamic.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & În rusă & Пресс-релизы
  Проект PAS: возмещение НДС предпринимателям Гагаузской автономии будет производиться из бюджета АТО
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.