Noțiunea de bullying va fi reglementată și recunoscută drept formă de violență în legislația națională. De asemenea, vor fi introduse două Principii noi fundamentale ale educației – nediscriminarea și nonviolența. În acest sens, deputații PAS Angela Munteanu-Pojoga și Eugeniu Sinchevici au prezentat un proiect de modificare a Codului educației.
Potrivit ultimului raport prezentat de UNICEF, în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying.
Scopul acestui proiect de lege:
Deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga: „Scopul proiectului este de a crește nivelul de conștientizare asupra acestui fenomen. Consecințele pe termen scurt al fenomenului de bullying sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ. Consecințele pe termen lung: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid
Este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive”.
Potrivit deputaților, Ministerul Educației urmează sa elaboreze normele metodologice pentru aplicarea Legii și să vină cu propuneri de practici instituționale de prevenire și combatere a abuzului.
În context, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici a precizat că violența fizică în școală a fost raportată, practic, de fiecare al 3-lea elev, participant la cercetarea UNICEF: „Aceasta este o proporție imensă și semnalează o problemă gravă. Potrivit studiului, fiecare al 5-lea elev a semnalat că, în școala în care își face studiile, „nu se iau măsuri cu elevii bătăuși”. Situațiile date sunt mai frecvente în instituțiile de învățământ din mediul rural, unde astfel de cazuri au fost raportate de fiecare al 4-lea elev. Acest fenomen este unul foarte complex, și atât profesorii cât și administrațiile școlilor nu știu cum ar trebui să procedeze în asemenea cazuri.
Acest proiect de lege este doar un prim pas în redresarea acestei probleme. Ceea ce facem noi astăzi este recunoașterea problemei. În viitorul apropiat vom veni și cu alte propuneri în ajutorul sănătății mintale a tinerilor”.