• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni

  Zero toleranță față de bullying. Deputații PAS au propus modificări la Codul Educației

  October 26,2021

  Noțiunea de bullying va fi reglementată și recunoscută drept formă de violență în legislația națională. De asemenea, vor fi introduse două Principii noi fundamentale ale educației – nediscriminarea și nonviolența. În acest sens, deputații PAS Angela Munteanu-Pojoga și Eugeniu Sinchevici au prezentat un proiect de modificare a Codului educației. 

  Potrivit ultimului raport prezentat de UNICEF, în Republica Moldova 86,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a sunt afectați de bullying.

  Scopul acestui proiect de lege: 

  1. Declararea toleranței zero față de violența școlară, inclusiv, bullying și dezvoltarea Politicii de Protecție a Copilului și a unor practici instituționale de prevenire și combatere a abuzului. 
  2. Reglementarea comunicării dintre elevi. Politica de Protecție trebuie să cuprindă atât regulile de comunicare între cadrele didactice și elevi, cât și reguli de comunicare elev-elev.
  3. Informarea elevilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar și a părinților despre particularitățile acestui fenomen și conștientizarea consecințelor. 
  4. Abilitarea actorilor din instituția de învățământ de a conlucra, pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen. 
  5. Stabilirea unor reguli clare de intervenție, înțelegerea particularităților intervenției în instituția de învățământ, informarea despre serviciile din afara instituției sau crearea lor, în cazurile necesare. 
  6. Abilitarea părinților de a dezvolta reziliența emoțională la copii. 
  7. Sincronizarea legislației naționale la cea internațională.

  Deputata PAS, Angela Munteanu-Pojoga: „Scopul proiectului este de a crește nivelul de conștientizare asupra acestui fenomen. Consecințele pe termen scurt al fenomenului de bullying sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ. Consecințele pe termen lung: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid

  Este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive”.

  Potrivit deputaților, Ministerul Educației urmează sa elaboreze normele metodologice pentru aplicarea Legii și să vină cu propuneri de practici instituționale de prevenire și combatere a abuzului. 

  În context, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici a precizat că violența fizică în școală a fost raportată, practic, de fiecare al 3-lea elev, participant la cercetarea UNICEF: „Aceasta este o proporție imensă și semnalează o problemă gravă. Potrivit studiului, fiecare al 5-lea elev a semnalat că, în școala în care își face studiile, „nu se iau măsuri cu elevii bătăuși”. Situațiile date sunt mai frecvente în instituțiile de învățământ din mediul rural, unde astfel de cazuri au fost raportate de fiecare al 4-lea elev. Acest fenomen este unul foarte complex, și atât profesorii cât și administrațiile școlilor nu știu cum ar trebui să procedeze în asemenea cazuri. 

  Acest proiect de lege este doar un prim pas în redresarea acestei probleme. Ceea ce facem noi astăzi este recunoașterea problemei. În viitorul apropiat vom veni și cu alte propuneri în ajutorul sănătății mintale a tinerilor”. 

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & În rusă & Пресс-релизы
  Проект PAS: возмещение НДС предпринимателям Гагаузской автономии будет производиться из бюджета АТО
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.