Deputații PAS Vasile Grădinaru și Igor Chiriac au înregistrat astăzi, 7 septembrie, un proiect de lege care va crea premize legale pentru ca consilierii locali și asociațiile obștești să poată contesta în instanță deciziile ilegale ale Administrației Publice Locale (APL).
„În calitate de consilier local, la moment poți lupta doar politic ca o inițiativă ilegală să nu ajungă un act ilegal. Dar din momentul votării, consilierul nu mai poate face nimic. Noi credem că aleșii locali și asociațiile obștești trebuie să aibă posibilitatea să conteste actele normative ale APL-urilor în instanță”, a explicat deputatul PAS Vasile Grădinaru într-un briefing de presă.
Potrivit deputatului PAS Igor Chiriac, „societatea civilă va deveni participant activ la procesul de luare a deciziilor publice, iar cele ilegale vor putea fi contestate.
Ne propunem să înlăturăm barierele existente la moment în legislația contenciosului administrativ, astfel ca aleșii locali să fie împuterniciți cu drept de sesizare în contenciosul administrativ doar împotriva deciziilor administrative normative adoptate de autoritatea executivă sau de către consiliile locale din localitățile pe care le reprezintă”.
Deputații PAS au vorbit și despre pașii următori în lupta cu construcțiile ilegale:
-Înăsprirea pedepselor, inclusiv includerea pedepselor penale cât mai drastice pentru următoarele acțiuni: ocuparea ilegală a terenului public; eliberarea actelor permisive ilegale, elaborarea, avizarea sau aprobarea de proiecte în construcții ce încalcă normativele în domeniu; încălcarea proiectelor, autorizațiilor de construcție; distrugerea sau deteriorarea monumentelor istorice, etc.
-Definitivarea și aprobarea, împreună cu Guvernul, a regulamentului cu privire la demolări. „Astăzi avem mai multe decizii definitive de demolare dar ele nu se execută, pe motiv că nu există aprobat regulamentul. Construcțiile ilegale nu trebuie să se finalizeze cu amendă, ci cu dosar penal și obligatoriu demolarea”, a mai declarat Vasile Grădinaru.
Nu în ultimul rând, va fi necesară aprobarea Codului urbanismului, document care va permite excluderea autorizării tacite, modificarea comisiei de dare în exploatare a blocurilor de locuit, eficientizarea activității AST-ului, etc.