• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Acțiuni & Important

  Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege care va ameliora tulburările de pe piața produselor petroliere

  August 11,2021

  Deputații PAS Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarencu au înregistrat un proiect de lege menit să amelioreze tulburările de pe piața produselor petroliere, ce au apărut ca urmare a adoptării în Parlament a legii fostului deputat Alexandru Oleinic. Proiectul de lege a fost prezentat astăzi, 11 august, în cadrul unei conferințe de presă.

  „Proiectul de lege este o soluție temporară și admitem că el nu este soluția ideală pentru toate problemele din domeniu. De aceea, în perioada următoare, vom începe lucrul la o inițiativă legislativă mai complexă, care să aducă (1) mai multă eficiență (2) mai multă concurență pe piață. De asemenea, Parlamentul va aduce ordine la Consiliul Concurenței și la ANRE, astfel ca aceste instituții să facă față mai eficient lobby-știlor. Astfel ca într-un final, consumatorul să se bucure de un preț corect, fără ca statul să se implice în procesul nefiresc de formare a prețurilor”, a declarat deputatul PAS Radu Marian. 

  Proiectul înaintat vine cu următoarele noutăți:

  Problemele legislației actuale:

  Pe lângă aceste probleme cauzate de legea Oleinic, există 2 provocări mari regionale: (1) explozia de la rafinăria Petromidia din Năvodari, România, care a redus substanțial producția regională de carburanți și (2) creșterea la nivel internațional a cotațiilor la petrol. Pe fundalul acestor provocări dar și deficiențelor de legislație, situația de pe piața petrolieră din Moldova riscă să se destabilizeze și mai mult dacă nu se întrevăd măsuri urgente.

  Deputatul PAS Sergiu Lazarencu a venit și cu câteva clarificări pe marginea proiectului de lege înregistrat de PAS:

  1. Proiectul de lege nu avantajează importatorii mari. Proiectul relaxează condițiile de obținere a licenței (ce se referă la capacitatea de stocare și cerințele minime de capital propriu), elimină necesitatea stabilirii desinestătător a prețului de către companii (care necesită acces la cotațiile Plattos în valoare de 1 milion lei/an), ceea ce va avantaja companiile mici. De asemenea, proiectul de lege oferă spațiu de manevră suficientă ANRE-ului ca acesta să ajusteze marja comercială specifică, astfel încât această plafonare să nu pună în pericol activitatea stațiilor PECO mici același timp, să promoveze mai multă eficiență pe piață.

  Activitatea de succes a stațiilor PECO ține mai mult de management eficient, de reducere a costurilor inutile, de stopare a fraudelor la pompă, decât de mecanismul de plafonare al ANRE. Există pe piață stații PECO de dimensiuni mici care au venituri mai mari decât stațiile deținute de agenții economici cu poziții dominante pe piață, anume pentru că lucrează mai eficient.

  2. Stațiile PECO nu vor putea scăpa de plafonare doar prin simpla redenumire a benzinei standard într-un produs de brand. Proiectul indică clar în articolul 4 faptul ca stațiile PECO vor putea comercializa produse de brand DOAR dacă vor comercializa la stație și produsele de tip standard: motorină și benzină. În cazul în care companiile petroliere vor încălca această prevedere, acestora li se va retrage licența. Sarcina noastră este să protejăm consumatorii vulnerabili, agricultorii, etc. de aici și necesitatea de plafonare a produselor standard. Însă în același timp, nu este corect ca statul să plafoneze anumite produse premium, mai ales că acestea din urmă oferă venituri adiționale stațiilor, astfel încât presiunea pe prețurile la produsele de bază se micșorează.

  Proiectul urmează a fi votat în prima lectură în săptămâna aceasta. Totodată autorii proiectului sunt deschiși să primească sugestii de la cetățeni, persoane interesate, sub formă de amendamente, pentru lectura a doua.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Primăriile eficiente vor putea achita angajaților o indemnizație lunară neimpozabilă 
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  PAS Dubăsari și-a ales noua conducere
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă & Uncategorized
  Proiect PAS: În premieră, stagiile pentru tineri în instituțiile statului vor fi plătite
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.