• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă

  Deputații PAS propun măsuri în susținerea Horeca: Subvenționarea salariilor, reducerea TVA la 5% și eliminarea penalităților de întârziere la plata impozitelor

  April 14,2021

  Deputații Dan Perciun și Radu Marian au înregistrat o inițiativă legislativă care include măsuri de susținere pentru industria HoReCa,  una din cele mai grav afectate de criza pandemică.

  Potrivit lor, inițiativa legislativă vine ca reacție la dificultățile majore cu care se confruntă agenții economici și salariații din acest domeniu, fiind unul din puținele sectoare care încă se confruntă cu restricții.

  Astfel, deputații PAS propun 4 măsuri pentru domeniul Horeca și anume:

  1.     Subvenționarea salariilor:

  2.     Reducerea TVA pentru domeniul HoReca de la 12% la 5%

  3.     Eliminarea penalităților de întârziere la plata impozitelor, în cazul în care se încheie contracte de eșalonare între agenții economici și stat.

  4.     Diminuarea costurilor de chirie pentru întreprinderile din domeniu, prin scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute pe durata anului 2021 de către persoanele fizice și juridice care au oferit în chirie spații întreprinderilor din domeniul HoReCa.

   „De la începutul pandemiei, statul nu a întreprins nicio măsură reală pentru a ajuta sectorul Horeca, chiar dacă restricțiile pentru aceștia continuă și astăzi. Este inacceptabil ca statul să nu ofere un minim ajutor atunci când impune restricții în mod forțat unei întregi industrii. Lucrurile nu mai pot rămâne la fel”, a declarat Radu Marian, deputat PAS, dar și membru în comisia control al finanțelor publice.

  „Prin aceste măsuri, ne propunem să rezolvăm parțial cele mai stringente probleme ale industriei – concedierile în masă ale angajaților, lipsa veniturilor și costurile enorme la plata arendei. Măsurile noastre înseamnă o șansă în plus pentru ca o industrie care angajează peste 20.000 de angajați să poată supraviețui”, a adăugat Dan Perciun, deputat PAS, membru în comisia protecție socială și sănătate.

  Proiectul de lege poate fi citit aici.

  Totodată, aceste propuneri vor fi transmise și Comisiei Situații Excepționale pentru a fi aprobate în mod prioritar.

  Conform unui studiu al Băncii Mondiale, aproape jumătate  din angajații (49%) din acest domeniu și-au pierdut locul de muncă, iar reprezentanții sectorului declară că deja 40% din întreprinderi și-au sistat activitatea.

  Articole similare
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit pentru trage concluziile alegerilor locale generale: Vom munci conștiincios pentru fiecare localitate
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Alegeri locale generale 2023: PAS a câștigat 310 primării și peste 3 mii de consilieri locali
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Igor Grosu: Alegând un primar PAS, primar european, ne apropiem tot mai mult de aderarea la Uniunea Europeană
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.