„Municipiul Chișinău este lăsat în izbeliște în ceea ce ține de construcțiile ilegale. Orașul este împânzit de clădiri ridicate cu peste zeci de etaje în locuri interzise, dezvoltatorii încălcând normativele în construcții. Acest fenomen are loc pentru că sunt favorizați agenții imobiliari, interesele financiare fiind mai presus decât cetățeanul și dezvoltarea unui oraș pentru oameni.” spune consiliera municipală din partea fracțiunii PAS, Zinaida Popa.
Lucrurile au scăpat de sub control, autoritățile nu mai pot gestiona haosul din domeniul construcțiilor. Votarea complexului de blocuri rezidențiale din zona Circului, fără a ține cont de lipsa documentației de urbanism și a specificului istoric al zonei, face evidentă incompetența autorităților. Centrul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), numit recent ilegal de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cu membri care în trecut au fost autorii unor proiecte ce au contribuit la distrugerea orașului, a votat pozitiv pentru acest complex.
În curând în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), va apărea un proiect de decizie care va fi susținut de o majoritate care va mima rezolvarea problemei respective, de către cei care de fapt optează pentru distrugerea patrimoniului municipal și național. Astfel se vor deschide porțile către doritorii de a construi ce și cum doresc, chiar în inima capitalei. Intenția acestui proiect este de a facilita pe cineva anume și cu siguranță aceștia nu vor fi locuitorii din Chișinău.
„Soluția privind stoparea acestui dezmăț este elaborarea unui plan urbanistic zonal pentru zona (PUZ) centru. Însă, având în vedere că până la PUZ mai este multă muncă, pentru asigurarea dezvoltării urbane durabile a orașului, nu putem să mai permite construcția altor imobile care nu se integrează în contextul existent, care nu respectă normativele și creează o serie de probleme în capitală.” a menționat consilierul fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.
Un exemplu de preocupare civică și politică în acest sens o putem vedea la vecinii noștri din România, care au avut curajul și voința de a opri haosul din București. Primarul de București, a constatat și a recunoscut public că ani de zile în capitala României a prevalat interesul privat, iar urbanismul din ultimii ani a fost o obrăznicie. Aceasta se datorează faptului că au fost votate PUZ-uri de sector, care nu erau în concordanță cu Planul Urbanistic General (PUG). În rezultat urmau să dispară sute de hectare de spațiu verde, care de fapt aveau acest statut în PUG. Din cauza acestui tip de urbanism, bucureștenii au stat în trafic ani de zile, cartiere întregi nu au școli și grădinițe.
Fracțiunea PAS din CMC, vine repetat în consiliul municipal cu un proiect de Decizie cu privire la instituirea interdicției temporare (moratoriu) asupra autorizării unor lucrări din Nucleul Istoric al Chișinăului. Decizia prevede sistarea pe o perioadă de maximum un an de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, a tuturor acțiunilor de autorizare a lucrărilor de construcție și demolare, care reprezintă Obiectivul nr. 308, conform Registrului Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, Nucleul Istoric al Chișinăului este amplasat în perimetrul străzilor: Alexei Mateevici – Mihai Viteazul – Ivan Zaikin – Albișoara – Cheiului – Ismail –bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Ciuflea, reprezentată inclusiv prin trama stradală cu fondul constituit, scuarurile și monumentele păstrate în stare bună.
Totodată, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, în termen de până la 1 an de la momentul intrării în vigoare a deciziei, va coordona elaborarea, va expune spre dezbatere și va propune Consiliului Municipal Chișinău spre aprobare un proiecte de PUZ pentru zona centru. Proiectul va viza Nucleul Istoric al Chișinăului, obiectivul nr. 308 din Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, care va fi obligat să respecte principiile și regulile internaționale de protecție a patrimoniului cultural și natural. Fracțiunea PAS din CMC îndeamnă toți reprezentanții Consiliului Municipal Chișinău să-și unească forțele pentru a proteja cel mai scump ce avem, istoria orașului, cât și pentru a crea o dezvoltare durabilă și sănătoasă a centrului Chișinăului