• Partidul Acțiune și Solidaritate

 • Comunicate de presă & Declarații de presă

  Activitatea Fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova: „În 2020 am reușit să unim societatea”

  February 1,2021

  Anul 2020 a fost un an plin de provocări și contradicții pe toate dimensiunile vieții social-politice. Acest an, marcat de pandemia globală COVID-19, dar și de seceta profundă, a ridicat grave probleme de criză sanitară, economică și socială și a solicitat tuturor instituțiilor statului un grad sporit de responsabilitate față de cetățeni. Astfel, pe parcursul anului 2020, deputații PAS, în calitate de autori și coautori, au înregistrat 75 de proiecte de legi și au depus peste 560 de inițiative legislative, sesizări și demersuri, interpelări și solicitări, în sfera juridică, economică, socială, adresate instituțiilor de stat și autorităților publice abilitate.

  Cât privește criza sanitară din 2020, instituțiile statului au eșuat lamentabil, demonstrând astfel incompetență instituțională sistemică în exercitarea atribuțiilor de bază, asigurarea securității și a siguranței cetățenilor. Guvernarea a acționat împotriva propriilor cetățeni, aducând țara în prag de colaps. În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) s-a angajat ferm în acțiuni de prevenire și combatere a efectelor crizei pandemice, declarându-se deschis pentru efortul comun al guvernării și opoziției în asigurarea securității în plan sanitar, economic și social a cetățenilor.

  Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate a chemat, în repetate rânduri, guvernarea la conlucrare. Mai mult, deputații PAS au înaintat propunerea de a crea un grup de lucru cu participarea tuturor fracțiunilor parlamentare și a Guvernului pentru a identifica cele mai bune soluții în gestionarea crizei. Încă în luna martie, PAS a propus spre consultări parlamentare un document cu măsuri anticriză, îndreptate spre atenuarea consecințelor pandemiei și sprijinul celor mai afectate categorii de cetățeni.

  Vom menționa aici doar câteva din acțiunile de sprijin urgente, propuse de PAS în șapte domenii-cheie:

  1. Sănătate:
  1. Economie:
  1. Agricultură:
  1. Protecție socială:
  1. Educație:
  1. Transparența instituțiilor publice:
  1. Diaspora:

  Acest plan de măsuri anti-criză și-a găsit reflectare în mai multe proiecte de legi și inițiative legislative înaintate de deputații PAS pe agenda parlamentară.

  Totodată, în baza solicitărilor asociațiilor de ramură și a organizațiilor de profil, în urma consultărilor publice cu societatea civilă, cu experții din domeniu și reprezentanți ai autorităților, deputații PAS au elaborat mai multe pachete de legi menite să îmbunătățească cadrul normativ în vigoare și să aducă beneficii considerabile cetățenilor din diferite categorii sociale.

  Dintre cele mai importante aspecte, circumscrise de proiectele și inițiativele legislative propuse de PAS, vom menționa, în mod special, pe cele ce se referă la:

  Totodată, mai multe proiecte și inițiative legislative înregistrate au ca obiect de reglementare asigurarea independenței domeniului justiției; a transparenței, libertății de exprimare și independența mass-media; racordarea codului electoral la recomandările Comisiei de la Veneția și la normele statului de drept; optimizarea serviciilor publice și notariale; protecția mediului ambiant  etc.

  Deputații PAS au participat activ la dezbaterile în plen pe marginea celor mai importante proiecte de acte legislative, și-au exprimat poziția prin luări de cuvânt de la tribuna centrală, cât și prin întrebări și concretizări adresate din sală. Au susținut zeci de conferințe și briefinguri de presă prin care au informat cetățenii despre inițiativele și acțiunile întreprinse pentru a asigura corectitudinea și legalitatea procesului legislativ.

  Urmărind consecvent îndeplinirea obiectivelor asumate în fața alegătorilor, deputații fracțiunii PAS au susținut și au votat doar legile orientate să asigure interesul și necesitățile cetățenilor și au criticat dur inițiativele și acțiunile care urmăreau satisfacerea intereselor ascunse, de cartel.

  În context, trebuie să remarcăm că în anul 2020, Parlamentul Republicii Moldova a devenit un adevărat câmp de luptă împotriva intereselor obscure, banditești ale unor deputați din majoritatea parlamentară. Fracțiunea PAS, Blocul ACUM a intervenit ferm în apărarea interesului cetățenilor, făcând publice, de fiecare dată, derapajele antisociale ale guvernării. Mai mult, atunci când s-a încercat adoptarea forțată a unor legi anticonstituționale, deputații PAS au protestat activ prin blocarea tribunei centrale și boicotarea ședințelor Parlamentului.

  În același timp, din parte fracțiunii au fost depuse mai multe sesizări la Curtea Constituțională pe subiecte care conțineau prevederi ce nu corespund intereselor naționale și economice ale Republicii Moldova și care atentau atât la suveranitatea și securitatea economică a statului, cât și la drepturile și libertățile cetățenilor. Astfel, au fost oprite încercările de subordonare politică și atacurile asupra independenței unor instituții de stat precum Curtea Constituțională, Serviciul de Informații și Securitate, Autoritatea Națională de Integritate și au fost supuse controlului de constituționalitate mai multe legi controversate, care ar fi putut prejudicia grav statul și cetățenii.

  Este important de menționat că datorită deputaților PAS, care au insistat pe reluarea ședințelor Parlamentului și includerea pe ordinea de zi a pachetului de legi de care a fost condiționat ajutorul macrofinanciar, a fost posibilă deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană, în valoare de 600 milioane de lei, bani necesari pentru  sprijinul direct al cetățenilor pe timp de criză. Spre regret, majoritatea parlamentară subordonată interesului electoral al lui Igor Dodon a refuzat să voteze cadrul normativ necesar pentru a debloca cea de-a treia tranșă oferită de partenerii de dezvoltare, în valoare de circa 800 de milioane lei din asistența macrofinanciară, lipsind astfel țara de ajutorul extrem de necesar pentru a face față unei crize de amploare.

  În aceeași ordine de idei, menționăm că administrarea dezastruoasă a treburilor statului și, în special, a crizei sanitare și economice a demonstrat o iresponsabilitate și incompetență fără precedent nu doar din partea majorității parlamentare, dar și a Guvernului. În acest context, Fracțiunea PAS a semnat împreună cu colegii din Blocul ACUM și alți deputați din opoziția parlamentară mai multe moțiuni prin care a fost exprimat votul de neîncredere asupra activității unor miniștri, dar și a Guvernului Chicu în întregime. În dimineața zilei în care urma să fie dezbătută ultima moțiune de cenzură înaintată asupra Guvernului, pe fundalul protestelor de amploare ale agricultorilor și a nemulțumirii din societate, Prim-ministrul Chicu și-a anunțat demisia.

  Demisia Guvernului Chicu a deschis calea cea mai scurtă pentru declanșarea alegerilor anticipate, unica soluție, în contextul dat, prin care poate fi restabilită reprezentativitatea Legislativului și încrederea societății în instituția parlamentară și cea executivă.

  Fracțiunea PAS, Blocul ACUM va pleda pentru dizolvarea actualului Parlament și se va angaja în lupta electorală pentru un Parlament curat, al oamenilor onești, profesioniști și dedicați intereselor comunității.

  Deși în condiții extrem de complicate, finalul anului 2020 readuce speranța oamenilor în schimbare, readuce încrederea în consolidarea statului de drept și în edificarea unor instituții puternice și competente care să muncească în interesul comunității și al cetățenilor.

  Victoria categorică a Maiei Sandu, candidata PAS, în alegerile prezidențiale demonstrează clar dorința cetățenilor de a schimba clasa politică coruptă și de a elibera instituțiile statului de sub influența intereselor oligarhice.

  În anul 2020, am reușit un lucru esențial, să unim societatea în lupta împotriva corupției, împotriva minciunii și manipulării și să curățăm instituția Președinției. În anul 2021, prin alegeri anticipate, împreună cu toți cetățenii, vom curăța și Parlamentul, astfel încât acesta să devină principalul promotor al statului de drept, al democrației și al intereselor cetățenilor.

  E vremea oamenilor buni!

  Partidul Acțiune și Solidaritate Rotaru
  Articole similare
  Campanie & Comunicate CMC & Comunicate de presă
  Lilian Carp și-a înregistrat candidatura pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău din partea PAS
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Tinerii PAS, la 2 ani de mandat: Ce am reușit să facem pentru tinerii din Republica Moldova
  Vezi mai mult
  Acțiuni & Comunicate de presă
  Proiect PAS: Restituirile TVA către agenții economici din autonomia găgăuză se vor face din bugetul UTAG
  Vezi mai mult
  Aderă la partidul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.