Consilierii PAS din CMC susțin că bugetul propus de către executiv nu vine să finanțeze rezolvarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public inclusiv transport alternativ, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților. Totodată, Fracțiunea PAS a motivat decizia de a nu vota bugetul în varianta actuală și prin încălcarea procedurii de către primarul Ion Ceban, care a promis că va consulta pe larg bugetul, dar nu a făcut-o. Varianta expediată spre votare consilierilor fiind elaborată peste noapte, fără ca acesta să treacă toate etapele de consultări publice și să fie avizată de către comisia de specialitate.
În urma discuțiilor cu societatea civilă, pornind de la realitățile momentului și viziunea strategică pentru municipiu – Fracțiunea PAS a venit cu următoarele propuneri pentru a fi incluse în Bugetul Municipal pentru anul 2021.
Ocrotirea sănătății
Majorarea cheltuielilor pentru sănătate cel puțin până la 100 de milioane de lei. ,,Solicitările instituțiilor medicale pentru investiții cu destinație specială depășesc valoarea de 150 de milioane de lei, iar executivul a propus alocarea a doar 63 de milioane de lei. Considerăm că pentru ocrotirea sănătății trebuie să fie alocate cel puțin 100 de milioane de lei, dintre care cel puțin 15 milioane pentru acoperirea tratamentului de reabilitare post-covid, iar alte 25 de milioane pentru achiziția utilajului medical, în special a oxigenatoarelor și aparatelor de ventilare artificială a plămânilor”, a declarat consilierul PAS, Roman Roșca
Transportul public
Alocarea suplimentară a 160 de milioane pentru achiziția unităților de transport public, a 7 milioane pentru implementarea benzilor dedicate și a 4 milioane pentru transportul alternativ.
,,Programul municipal de reabilitare a transportului public prevede alocări de cel puțin 480 de milioane de lei pentru anul 2021, în timp ce executivul a propus doar 320 de milioane. De asemenea, deși Chișinăul pretinde a fi o capitală europeană, executivul nu a inclus niciun leu pentru dezvoltarea transportului alternativ”, a punctat consilierul PAS, Alexandr Trubca.
Infrastructura Drumurilor
Alocarea a 40 de milioane de lei pentru fluidizarea traficului
Pentru domeniul infrastructurii căilor de comunicații, consilierul Roman Cojuhari a a menționat că este necesară alocarea a cel puțin 40 de milioane de lei pentru organizarea și fluidizarea traficului în zonele cele mai aglomerate ale orașului. Majorarea cu cel puțin 20 de milioane de lei a alocațiilor pentru reabilitarea străzii Industriale și pentru fluidizarea traficului pe strada Uzinelor, dar și pentru reabilitarea căilor de acces în curți cu cel puțin 10 milioane de lei.
Educație
40 de milioane de lei pentru în plus pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general.
Consiliera Zinaida Popa a atenționat despre faptul că „..deși bugetul alocat pentru domeniul educație a crescut de 2 ori, niciun leu nu a fost alocat pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general. În aceste condiții nu este clar cine va acoperi aceste cheltuieli, iar nouă ne rămâne să sperăm cu vor fi părinții elevilor. Anume din aceste considerente, am solicitat creșterea alocărilor pentru reparația capitală a instituțiilor de învățământ general cu 40 de milioane de lei de”.
Domeniul locativ – comunal
Crearea unui program municipal în valoare de 100 de milioane de lei pentru Reabilitarea curților,,Am propus ca toate sursele pentru domeniul locativ-comunal să fie comasate într-un program municipal de reabilitare a curților, iar acestea să fie date în gestiunea ACC-urilor formate”, a adăugat consilierul PAS, Dumitru Ivanov
Domeniul întreprinderilor municipale
Crearea în maxim 2 luni a Consiliilor de Administrație a Întreprinderilor Municipale și alegerea prin concurs a Administratorilor
„Peste 1.5 miliarde din cele 6 preconizate la cheltuieli din proiectul bugetului urmează a fi gestionate de către Întreprinderile Municipale. În același timp practic niciuna din întreprinderi nu deține un Consiliu de Administrare, iar cei mai mulți dintre administratori sunt interimari. În aceste condiții, unica soluție pentru a asigura o valorificarea transparentă a fondurilor este constituirea consiliilor de administrație a întreprinderilor în maxim 2 luni de la aprobarea bugetului”, punctat Roman Cojuhari, consilier PAS.
La final, președintele fracțiunii PAS în Consiliul municipal, Vasile Grădinaru, a vorbit despre bugetul propus de Executiv pentru suburbii și a solicitat ca distribuția acestor fonduri să fie realizată în baza unor criterii transparente și obiective, cum ar fi:
– Distribuția proporțională a fondurilor pe cap de locuitor
– Prioritizarea investițiilor reieșind din necesitățile locuitorilor.
– Aplicarea filtrului reieșind din capacitatea de absorbție a fiecărei primării în parte.