Fracțiunea PAS din Parlament cere din nou deputaților din majoritatea parlamentară să se convoace în regim de urgență pentru a vota proiectele de legi în susținerea agricultorilor care au avut de suferit din cauza secetei. Despre acest lucru au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS: Vladimir Bolea și Mihai Popșoi.
„Incompetența acestei guvernări este întrecută de aroganța și tupeul acesteia. Acest lucru se vede și în relația cu agricultorii. Nu era clar că în domeniul agriculturii vor fi probleme mari? Era clar, însă au adus agricultorii în stare de disperare. Această guvernare a lăsat ca lucrurile să evolueze din rău în mai rău. Când agricultorii au venit la ei, guvernarea i-a numit netrebnici, bețivi, pe alocuri milionari și nu au nevoie de ajutor. De parcă, Chicu și Dodon știu cum e să muncească în sudoarea frunții pe arșiță. Dodon știe să meargă cu Mercedesul prin arătură și să se odihnească prin locuri luxoase. Nu, așa se face. Noi am decis să punem umărul, să căutam soluții, dar ne convingem de rea credință, în primul rând din partea PSRM, pentru ca ei tărăgănează acele proiecte atât de necesare pentru agricultori. Dodon pentru agricultori nu are bani, dar pentru proiecte electorale are bani. Noi am sperat că proiectele vor veni în Parlament, dar vedem că nu e clar când va fi ședința extraordinară.
Ei au plecat la odihnă, iar agricultorii rămân în stradă să ceară dreptate. Agricultorii nu trăiesc din bani din sacoșe, așa cum o face Dodon. Grație muncii agricultorilor, cetățenii au pâine pe masă. Chicu nu oferă bani agricultorilor, de parcă sunt banii lui. Cu siguranța în scurt timp, îi vom mătura și vom scăpa de ei”, a precizat vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi.
Deputatul PAS Vladimir Bolea a vorbit despre acțiunile întreprinse de către grupul de lucru pe platforma parlamentară privind situația din agricultură:
-Una din cerințele agricultorilor a fost votarea Legii privind forța majoră. Proiectul de lege este deja elaborat de către Ministerul Economiei. Urmează a fi votat la următoarea ședință a Parlamentului.
-O altă mare problemă este reeșalonarea datoriilor pe care la au agricultorii față bănci și instituțiile creditare nebancare. Vorbim despre 3,2 miliarde de lei către bănci și 1,2 miliarde de lei către instituțiile nebancare. Agenții economici care au strâns roadă de 30-40% nu pot să-și onoreze obligațiunile. Aceștia sunt în incapacitate de plată nu din rea voință, ci din cauza secetei. La acest capitol însă nu există soluții definitive. Una din variantele posibile ar fi asumarea de către aceste patru partide care fac parte din grupul de lucru a unui proiect de lege votat în Parlament. Purtăm discuții directe cu Banca Națională.
-Reeșalonarea creditelor la proiectele la 2KR și Mecagro, fără penalizări. Responsabil a fost Guvernul. Vorbim de reeșalonarea creditelor pentru achizițiile de utilaje, în jur de 200 de milioane de lei. Miercuri va ieși hotărârea de Guvern care va intra în vigoare.
-O cerință care a fost rezolvată este anularea necesității prezentării certificatului de lipsă de datorii la AIPA a celor care au suferit din cauza secetei pentru o perioadă de 12 luni. Acest punct a fost îndeplinit de Ministerul Agriculturii.
-Ministerul Finanțelor le datorează agricultorilor 1 miliard 800 de mii de lei, bani acumulați pe parcursul a 10 ani de când lucrează și activează în acest domeniu. Una din cerințele agricultorilor a fost de a le fi rambursați acești bani, care le-ar fi de ajutor acum când nu au de unde încasa alte sume de bani.
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de lege, care acum este la avizare la FMI. Sperăm că săptămâna viitoare va fi avizat pozitiv. Proiectul prevede moratoriu până la data de 31 decembrie 2020 asupra controalelor fiscale la agricultorii afectați de secetă. Un alt punct este implementarea programului de subvenționare a dobânzilor pentru producătorii agricoli. Astfel, urmează a fi subvenționată dobânda achitată, începând cu 1 mai 2020, la creditele contractate de agricultorii afectați, indiferent de perioada de contractare. Un alt punct este rambursarea TVA pentru producătorii agricoli afectați, prin: suma de TVA pasibilă rambursării va constitui suma cumulativă a impozitului funciar pe terenurile cu destinație agricolă.
-Un alt punct cerut de agricultori este compensarea cheltuielilor pe fiecare hectar cu roada compromisă. Agricultorii cereau un minim de 3000 de lei. Într-un final, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru compensare”.
Reamintim că astăzi și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a cerut convocarea de urgență a ședinței Parlamentului pentru a modifica legislația electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.